Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R.

25. 06. 2016. 14:25   >>  14:07 3

PAPA U JEREVANU

"Osuđujem genocid nad Jermenima"

Papa Franjo posjetio je memorijalni centar u Jerevanu rekavši da svijet nikada ne treba da zaboravi jermenske žrtve u vrijeme Otomanskog carstva.

Papa je govorio nekoliko sati pošto je osudio genocid nad Jermenima, u govoru u predsjedničkoj palati u Jerevanu, i dva puta je izgovorio tu riječ, koju Turska smatra neprihvatljivom.

On je položio vijenac na spomenik i stajao pognute glave, u tihoj molitvi, dok su ga sveštenici blagoslovili, a hor izveo himne.

"Molim se ovdje, s tugom u srcu, da se takva tragedija nikada ne ponovi, da čovječanstvo nikada ne zaboravi i da će znati kako da dobrotom pobijedi zlo", naveo je papa u knjizi žalosti u Spomen kompleksu genocida nad Jermenima.

On je dodao da sjećanje predstavlja izvor mira i budućnosti.

Franja boravi u trodnevnoj posjeti Jermeniji, a poslije memorijalnog centra na brdu Cicernakaberd u Jerevanu, održaće misu u sjeverozapadnom gradu Gjumri.

Papa Franja je u petak osudio genocid nad Jermenima 1915/1916. u vrijeme Otomanskog carstva. Ta riječ nije se nalazila u papinom ranije podijeljenom govoru. On ju je jednom ranije upotrebio, i to kada je govorio o tom masakru u Vatikanu u aprilu 2015, što je naišlo na negodovaje Ankare koja ne priznaje da je masovan pokolj Jermena u Otomanskom carstvu bio genocid.

Turska nema diplomatske odnose sa Jermenijom zbog različitog tumačenja tog događaja.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније