Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

25. 06. 2016. 20:11 >> 19:53
2

"SLOVAČKA SLOVACIMA"

Bratislava: Marš ekstremista za "Slegzit"

Centrom Bratislave danas je, uz jaku pratnju policije, prošlo preko hiljadu aktivista slovačke ekstremističke desnice - simpatizera parlamentarne Narodne stranke naša Slovačka, neonacista i Slovačkog zajedništva, u pohodu protiv, kako su skandirali, "diktature Brisela", islama i izbjeglica, a za referendum koji bi, kao u Velikoj Britaniji, doveo do "Slegzita" - odlaska Slovačke iz EU.

S druge strane, oko 1.000 aktivista za ljudska prava, građana i političara slovačke opozicije, prošlo je popodne drugom trasom kroz centar grada u kontra-pohodu, s ciljem da pokažu da Slovaci i njihov glavni grad Bratislava odbijaju povampirenje fašizma.

Ekstremiste su antifašisti dočekali podrugljivim natpisima kredom duž njihove trase, od Glavne željezničke stanice, a trg su neopaženo ranije tokom dana ispolivali ljepljivim voćnim sirupom i radovali se kao mala djeca kako se ekstremistima lijepe đonovi, te teško hodaju.

"Cilj je da upozorimo na aktualne probleme. Došli su da nas podrže i Njemci, Srbi, Česi, Poljaci i Hrvati. Pozvali smo i političare iz parlamentarne Narodne stranke naša Slovačka, ali niko nije došao", kazao je slovačkoj informativnoj televiziji TA3 jedan od organizatora ekstremističkog marša "Stop likvidaciji Evrope", Marijan Magat.

"Narodna stranka naša Slovačka" predsjednika regiona Banske Bistrice Marijana Kotlebe čiji su članovi učestovovali na sličnom pohodu prošle godine, ovog puta je preporučila svojim poslanicimada se ne pojavljuju, da ne bi dali povoda vlastima da stranku zabrane, a objavili su samo da od ponedjeljka počinju da sakupljaju potpise na peticiji za referendum o izlasku Slovačke iz Evropske unije.

Uz skandiranje "Slovačka Slovacima!", "Na stražu!" - pozdrav iz vremena Drugog svjetskog rata i marionetskog slovačkog klerofašističkog režima predsjednika Jozefa Tisa, odgovornog za deportaciju i smrt desetina hiljada Jevreja, i pjesme iz istog mračnog poglavlja istorije Slovaka, ekstremisti su mirno prošli centrom, u pratnji jakog policijskog kordona.

U vatrenim govorima po dolasku na Trg slobode, zahtjevali su "kraj diktature EU", "Slegzit", psovali njemačku kancelarku Angelu Merkel, prijetili vešalima slovačkom predsjedniuku Andreju Kiski, optuživali muslimane za nasilje i perverzije, tražili oružje i da Slovačka hitno izađe iz šengenskog prostora kako bi sama mogla da čuva svoje granice.

"Hiljadu bijesnih muškaraca bolje će zaštiti naše granice i žene od policije", izjavio je uz buran aplauz jedan od govornika koji je apelovao da se Slovaci samoinicijativno okupe u domobrane.

Okupljenima u pohodu i na demonstracijama protiv Evropske unije i izbjeglica, obratila se i Sigrid Šisel iz krajnje desničarske njemačke stranke NPD, i zatražila da se uhapsi njemačka kancelarka Angela Merkel i njeni, kako je kazala, "satanistički pajtaši", a izbjeglice je označila za oruđe i dio plana za uspostavljanje novog svjetskog poretka.

Ove godine na ulice Bratislave izašlo je tri puta manje simpatizera i aktivista ekstremne desnice nego u sličnom pohodu prošle godine, a kontramiting je ovog puta bio brojniji i na kraju se u protestu protiv fašizacije Slovačke okupilo oko 1.000 ljudi.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније