Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: O.Z. [ Beta ]

27. 06. 2016. 23:52 >> 23:37

PRILIKA NA TRŽIŠTU EU

Bregzit je možda dobar za Izrael

Finansijske posljedice prošlonedjeljnog britanskog referenduma za povlačanje iz Evropske unije ne moraju biti neophodno negativne s izraelske tačke gledišta, sudeći po izvještaju izraelskog Ministarstva finansija.

Izraelsko ministarstvo procjenje da će izlazak Velike Britanije po svoj prilici povećati neizvjesnost, umanjiti povjerenje investitora i izazvati seriju šokova na finansijskom tržištu u toj zemlji i širom Evrope.

Britanska ekonomija je peta po veličini u svijetu i druga u Evropi ali ipak je manja od četiri odsto grobalnog BDP-a (oko jedne šestine BDP-a SAD). U izvještaju se navodi da recesija u Velikoj Britaniji, u svjetlu štete njenom izvozu, neće po svoj prilici dovesti do stvarne globalne krize, već bi mogla da utiče na osjetljivost kapitalih tržišta, što će pratiti proces nastavka izlaska iz EU.

"Globalni efekti će zavisiti od obima britanske ekonomske krize i stepena prelivanja na EU zemlje", navodi se u izvještaju izraelskog ministarstva.

U dokumentu se procjenjuje da će uticaj osjetljivosti na globalnim tržištima biti sličan onome iz krize u evrozoni 2012. godine, poslije čega su indeksi izraelskog tržišta kapitala opali za 6,5 procenta.

"Realno mi ponavljamo da je izraelski izvoz u Veliku Britaniju manji od pet milijardi dolara (četiri milijarde dolara izvoza robe i oko 800 miliona dolara izvoza usluga). Ako pretpostavimo da je devalvacija funte stalna i izraelska izvozna fleksibilnost u Britaniju u odnosu na vrijednost funte 0,2 onda će negativni uticaj na izraelske izvoz biti manji od 0,1 odsto", piše u izvještaju.

Ako rast u Velikoj Britaniji i u manjoj mjeri u EU pretrpi štetu, izraelsko Ministarstvo finansija vjeruje da to može dovesti do određenog pada potražnje za izraelskim izvozom. Moguće je, međutim, da izlazak Velike Britanije iz EU poboljša sposobnost Izraela da se nadmeće na evropskom tržištu koje je glavna destinacjia za izraelsku izvoznu robu.

Ministarstvo je navelo da bi se po tom scenariju povećao izvoz proizvoda farmaceutske industrije, elektronske mašinerije i opreme, kao i optičke oprene, u čemu Izrael ima relativnu prednost, a što je značajan dio britanskog izvoza u Evropu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније