Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 06. 2016. 08:37   >>  08:29

MERKEL, OLAND I RENCI

"Nova Evropa" neće pregovore sa VB

Njemačka, Francuska i Italija najavile su "novi podsticaj" EU poslije glasanja Velike Britanije da izađe iz Unije.

 

Oni su isključili mogućnost bilo kakvih pregovora s Londonom dok ne uloži zvaničan zahtjev za napuštanje EU.

 

 

 

"Predstavićemo prijedlog našim kolegama za novi impuls (evropskom projektu) u raznim domenima tokom narednih mjeseci" rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za štampu u Berlinu gdje je s francuskim predsjednikom Fransoa Olandom i italijanskim premijerom Mateom Rencijem razgovarala o posljedicama britanske odluke.

Ona je rekla da su predviđeni prijedlozi u oblasti odbrane, privrednog rasta, zapošljavanja i konkurentnosti, a francuski predsjednik je istakao da ne treba gubiti vrijeme u odgovaranju na izazove koje postavlja Bregzit. Lideri su u zajedničkoj deklaraciji izdatoj poslije sasanka naveli da Evropska unija "mora da se posveti brigama koje izražavaju njeni građani".

Oni su takođe ukazali da je blok neophodan da bi obezbijedio "ekonomski i socijalni napredak" za narod i da "učvrsti ulogu Evrope u svijetu". Ali su priznali da EU može da napreduje samo ako je podržava njen narod. Evropska unija i posebno tvorci politike u Briselu kritikovani su da su udaljeni od briga običnih ljudi, raspoloženje je koje je dovelo do jačanja anti-EU pokreta u nekoliko zemalja članica, navodi agencija AP.

"Složili smo se da neće biti formalnih ili neformalnih razgovora o izlasku Velike Britanije iz EU, dok u Evropskom savjetu (samit EU) ne bude uložen zahtjev za izlazak iz EU. Tek tada će Evropski savjet izdati smjernice po kojima će se pregovarati o izlasku", rekla je Merkel.

Taj stav je već ranije danas iznio portparol njemačke kancelarke Štefan Zajbert.

On je rekao da postoji razumijevanje da je britanskoj vladi potrebno razumno vrijeme da to uradi, ali da nesigurnost ne može da se nastavi dovijeka.

Francuski predsjednik Fransoa Oland pozvao je da se ne gubi vrijeme oko izlaska Britanije iz EU, dok Britanci izgleda žele da odugovlače podnošenje zahtjeva.

"Na nama je odgovornost da se ne gubi vrijeme oko rješavanju pitanja odlaska Velike Bitanije i novih pitanja za dvadesetsedmoricu", rekao je Oland u Berlinu i dodao da nema "ništa gore od neizvjesnosti".

On je rekao da Britanci treba što prije da ulože zahtjev za odlazak i ponovio riječi Angele Merkel da neće biti pregovora pre podnošenja tog zahtjeva.

"Mi razumijemo političku situaciju Velike Britanije i treba da pokažemo poštovanje, ali takođe treba da očekujemo da Velika Britanija poštuje Evropsku uniju", rekao je Oland. U zajedničkoj deklaraciji o sastanku tri lidera su tri osnovna prioriteta: unutrašnja i spoljna bezbjednost, jaka ekonomiju i jaka socijalna kohezija, uz ambiciozne programe za mlade.

U domenu ekonomije u deklaraciji se posebno ističe da zemlje Eurozone treba da ostvare veće jedinstvo, uključujući u fiskalnim i socijalnim sferama, gdje se brojne vlade čvrsto drže svojih nacionalnih ovlašćenja. O tom predlogu treba da se raspravlja u srijedu na samitu šefova država ili vlada i zemalja EU u Briselu, o Bregzitu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније