Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: O.Z. [ Beta ]

28. 06. 2016. 23:55   >>  23:38

POSTIGNUT SPORAZUM

Folksvagen plaća 15,3 milijarde $ odštete

Njemačka automobilska kompanija Folksvagen postigla je sporazum o isplati više od 15 milijardi dolara odštete vlasnicima automobila u SAD-u zbog korišćenja softvera za lažiranje kontrole izduvnih gasova, saopšteno je danas iz te kompanije.

Odluka o sporazumu stupiće na snagu pošto je odobri sud u San Francisku, a vlasnici automobila mogu da odbiju ponudu Folksvagena i da podnesu privatnu tužbu protiv kompanije.

Kompanija se obavezala i da narednih pet godina obavještava američku Agenciju za zaštitu životne sredine (EPA) i Kalifornijski odbor za vazdušne resurse (ARB) o testiranju svojih vozila, koje će nadzirati njihovi predstavnici.

Ako vozilo ne prodje test, njemački gigant će morati da o tome obavijesti EPA i ARB u roku od 72 časa, poslije čega postoji mogućnost izricanja kazne.

Folksvagen će takođe imati obavezu da do 2023. godine podnosi godišnje izvještaje o testiranju, a ako se utvrdi da prodaje ili vraća vlasnicima neispravna vozila, mogao bi da plati kaznu od 50.000 dolara po automobilu.

Kompanija je pristala da popravi ili otkupi automobile u koje je ugrađen sporni softver i da svakom vlasniku plati do 10.000 dolara.

Deset milijardi dolara je predviđeno za popravku ili otkup oko 475.000 automobila, kao i za dodatno obeštećenje od 5.000 do 10.000 dolara za svakog vlasnika.

Sporazum predviđa i uplatu 2,7 milijardi dolara u fondove za zaštitu životne sredine i još dvije milijarde dolara za istraživanje zelene tehnologije.

Folksvagen je postigao sporazum o isplati 603 miliona dolara sa 44 američke savezne države, Vašingtonom i Portorikom, te će ukupna obaveza kompanije iznositi 15,3 milijarde dolara.

U sporazum nije uključeno još 80.000 automobila sa trolitarskim dizel motorima, u koje je bila ugrađena drugačija verzija spornog softvera.

Folksvagen će automobile sa problematičnim softverom otkupljivati po cijeni koja je važila na dan kada je afera dospjela u javnost, 18. septembra prošle godine.

Prosječna vrijednost Folksvagenovog dizel automobila opala je za 19 odsto u odnosu na period neposredno prije izbijanja skandala - u avgustu prošle godine njegova cijena iznosila je 13.196 dolara, a u maju ove godine 10.674 dolara.

Afera je nastala kada je otkriveno da su sporni automobili sa dvolitarskim dizel motorima programirani da uključe softver za kontrolu emisije izduvnih gasova na testovima, a isključe ga tokom normalne vožnje.

Istražitelji su utvrdili da su ti automobili emitovali 40 puta veću koncentraciju izduvnih gasova od predviđenih, što može da izazove disajne probleme kod ljudi.

Njemački proizvodjač automobila suočava se i sa mnogim drugim kaznama i mogućim krivičnim tužbama, pošto je priznao da je proizveo 11 miliona vozila širom svijeta sa spornim dizel motorima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније