Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

29. 06. 2016. 08:34   >>  09:20 1

DOGOVOR

Holandija i Italija dijele mjesto u SB

Glasanje za pet novih nestalnih članica Savjeta bezbjednosti završeno je dogovorom Holandije i Italije da dijele dvogodišnji mandat na jednom mjestu u tom tijelu, rezervisanom za zapadnoevropske zemlje.

 

 

 

Generalna skupština UN sastala se juče da izabere pet novih nestalnih članica Savjeta bezbjednosti i sa ubjedljivom većinom su brzo izabrani Etiopija i Bolivija koje nijesu imale konkurente za upražnjena mjesta rervisana za oblast Afrike, Latinske Amerike i Kariba.

Švedska i Kazahstan dobile su dva osporavana mjesta za nestalnog člana Savjeta bezbjednosti, a Holandija i Italija okončale su bitku za treće neraspodijeljeno mjesto dogovorom da podijele dvogodišnji mandat u tom tijelu Ujedinjenih nacija.

Me]utim poslije pet rundi glasanja, Holandija i Italija su imale isti broj glasova, po 95, a za pobjedu je potrebno 127.

Poslije dvije pauze koje je sazvao predsjednik Generalne skupštine Mogens Liketoft, ministri spoljnih poslova Holandije i Italije objavili su da su postigli dogovor: Italija će biti na tom mestu 2017. godine, a Holandija 2018. godine.

Taj dogovor treba da odobri grupa zapadnih zemalja koje će se sastati danas prije podne i takoreći je sigurno da da će ga odobriti.

Poslije toga se očekuje da će i Generalna skupština dati svoje odobrenje.Tako je izabrano pet novih nestalnih članica Savjeta Bezbjednosti: Švedska, Italija/Holandija, Etiopija, Bolivija i Kazahstan.

One treba zvanično da preuzmu dužnost 1. januara 2017. godine, s mandatom od dvije godine, izuzev Italije i Holandije koje će deliti dvogodišnji mandat.

Savjet bezbjednosti ima 15 članica, od kojih je pet stalnih sa pravom veta - SAD, Francuska, Rusija, Kina i Velika Britanija, i 10 nestalnih, koje Generalna skupština bira na dvije godine, zamjenjujući svake godine pet članica.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније