Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

29. 06. 2016. 10:40 >> 14:25

POSLJEDNJA GODINA

Hronologija terorističkih napada u Turskoj

Istanbulski aerodrom pogođen je sinoć trostrukim samoubilačkim napadom u kojem je ubijeno najmanje 36 ljudi.

 

 

 

Slijedi lista napada koji su se dogodili u posljednjih 12 mjeseci u Turskoj.

- 8. juna 2016: šest ljudi je ubijeno u napadu automobilom-bombom na sjedište policije u Midjatu, na jugoistoku zemlje.

Za napad su preuzeli odgovornost pobunjenici iz Radničke partije Kurdistana(PKK).

- 7. juni 2016: 11 ljudi, uključujući šest policajaca, ubijeno je u napadu automobilom-bombom na autobus s policajcima u Bejazitu, istorijskoj četvrti Istanbula.Za napad je tri dana kasnije preuzela odgovornost grupa "Jastrebi za oslobođenje Kurdistana" (TAK), radikalna grupa bliska PKK-u kojeg je prvobitno za napad optužio predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

- 31. mart 2016: sedam policajaca je ubijeno i 27 civila ranjeno u napadu automobilom-bombom u Dijarbakiru, glavnom gradu u većinski kurdskom jugoistoku.Za napad je preuzela odgovornost grupa YPG, vojno krilo PKK.

- 19. mart 2016: četiri turiste su poginula u Istanbulu (jedan Iranac i troje Izraelaca, od kojih je dvoje imalo i američko državljanstvo), a 36 je ranjeno u napadu bombaša-samoubice koji se digao u vazduh u poznatoj aveniji Istiklal.Turske vlasti smatraju da je za to odgovorna Islamska država.

- 13. mart 2016: 35 osoba je ubijeno i više od 120 ranjeno u napadu automobilom-bombom u centru Ankare, za koji je preuzela odgovornost grupa TAK, radikalna disidentska grupa PKK.

- 17. februar 2016: 28 mrtvih i oko 80 ranjenih u eksploziji automobila-bombe koji je vozio samoubica u centru Ankare.Za napad čija meta su bila vojna vozila, odgovornost je preuzela grupa TAK.

 

 

 

- 14. januar 2016: šest mrtvih - jedan policajac i pet civila, u eksploziji automobila-bombe kod centralne policijske stanice 30 kilometara od Dijarbakira.Za to je odgovornost preuzeo PKK koji se izvinio za smrt civila.

- 12. januar 2016 : Poginulo je 12 njemačkih turista u samoubilačkom napadu u istorijskom centru Istanbula, Sultanhametu.Napad za koji su vlasti optužile Islamsku državu, izveden je blizu Aja Sofije i Plave džamije, najfrekvetnijih mjesta za turiste u gradu.

- 10. oktobar 2015:103 mrtva i više od 500 ranjenih u dvostrukom samoubilačkom napadu ispred Glavne željezičke stanice u Ankari tokom prokurdskog skupa.Taj napad, najteži po broju mrtvih koji se dogodio na teritoriji Turske, vlasti su pripisale Islamskoj državi.

- 20. juli 2015: 34 mrtva i oko stotinu ranjenih u napadu u Suruču, kod granice Sirije, čija meta su bili mladi kurdski aktivisti. Napad je pripisan Islamskoj državi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније