Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Tanjug; Objava: I.P. ]

01. 07. 2016. 09:09 >> 08:50
3

OD HOLANDIJE

Slovačka preuzima predsjedvanje EU

Slovačka danas preuzima predsjedavanje Evropskoj uniji od Holandije.

 

AP prenosi da je slovačko predsjedavanje riješeno da EU pomogne da se ponovo poveže sa svojim građanima i da se proces odlučivanja vrati u ruke nacija Evrope u trenutku kada je EU još uvijek pod utiskom britanskog glasanja za izlazak iz Unije.

Slovacki premijer Robert Fico izjavio je juče, uoči početka predsjedavanja, da o budućnosti EU ne mogu odlučivati samo dvije ili tri moćne članice.

Ova izjava uslijedila nakon što su Njemačka, Francuska i Italija u ponedjeljak održale sastanak kako bi razmotrile rezultate referenduma u Velikoj Britaniji. Prije toga, održan je i sastanak ministara spoljnih poslova država osnivača EU, među njima i zemalja Beneluksa, prenosi Rojters.

"O budućnosti EU se više ne može odlučivati bez aktivnog učešća država koje su postale članice poslije 2004. godine", rekao je Fico.

Slovačka i druge zemlje članice Višegradske grupe - Poljska, Češka i Mađarska, zalažu se za to da se da se više moći prebaci na prijestonice, a umanji uloga Evropske komisije.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak dodao je da među državama - članicama postoji osjećaj da ponekad postignu dogovor o nečemu, a onda EK izađe sa predlozima koji to ne odražavaju.

"Ako naši građani sve manje i manje razumiju šta radi EU to je onda zato što su institucije previše prisutne, a zemlje - članice premalo", rekao je Lajčak.

Lajčak je rekao da bi prihvatio svaku odluku koja bi potrla glasanje u Britaniji, ali je Fico priznao da je to realnost.

"Britanci su reagovali na evropsku politiku. Niko nema prava da bude ljut na britanske glasače", rekao je Lajčak.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније