Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: B.V. [ Beta ]

01. 07. 2016. 12:05 >> 11:47

UKRAJINSKI PREMIJER

Za deset godina u EU uprkos Bregzitu

Ukrajinski premijer Volodimir Grojsman izrazio je danas uvjerenje da će njegova zemlja za deset godina ući u EU, uprkos zastoju procesa proširenja zbog izlaska Velike Britanije.

 

"Ubijeđen sam da će Ukrajina za deset godina biti u EU. Mi idemo evropskim putem, a to za nas znači slobodu, ljudska prava i jaku ekonomiju", rekao je Grojsman u intervjuu za njemačke medije, dodajući da žali zbog odluke Britanaca da napuste Uniju.

Grojsman je imenovan za premijera u aprilu, zamijenivši na toj funkciji Arsenija Jacenjuka, koji se našao na udaru kritika zbog sporih reformi i korupcionih skandala.

Ukrajina je zaključila sporazum o pridruživanju sa EU 2014. godine, ali mora uskladiti svoje standarde sa evropskim, podsjetio je Grojsman, koji je obećao da će njegova vlada ubrzati evropske reforme i voditi politiku nulte tolerancije prema korupciji.

Prema njegovim riječima, učinjeno je mnogo na planu borbe protiv korupcije, a usvojen je i set reformi pravosuđa u skladu sa zapadnim standardima.

Reforme pravosuđa jedan su od ključnih uslova za nastavak međunarodne finansijske pomoći, koja pomaže ukrajinskoj ekonomiji da održi stabilnost uprkos krizi.

U dvogodišnjim sukobima ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku zemlje, poginulo je više od 9.400 ljudi, a oko 1,5 miliona je raseljeno.

Kijev i Zapad optužuju Rusiju za pružanje vojne podrške separatistima, što Moskva oštro demantuje, a uprkos sporazumu o prekidu vatre, obje strane u sukobu i dalje ga redovno krše.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније