Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: O.Z.

18. 07. 2016. 16:18 >> 18:12
1

PRETRESAJU I VOJNE BAZE

Uhapšen organizator puča u Turskoj?

General Adem Huduti, za kog se vjeruje da je jedan od organizatora pučista, uhapšen je danas, javlja agencija Anadolija.

Huduti je najviši oficir koji je uhapšen do sada, a rođen je na Kosovu.

U okviru istrage u vezi pokušaja državnog udara, donijeta je odluka o privođenju 3.200 osoba u Istanbulu, među kojima se nalaze vojnici, policajci, suci i tužioci. Do sada su uhvaćene 2.474 osobe, javlja Anadolija.

Istragu vodi Glavno republičko tužilaštvo u Istanbulu. Sudije, tužioci, vojnici, oficiri, admirali, generali, policajci terete se za “formiranje oružane terorističke organizacije”, “članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji” kao i “poticanje na udar”.

Do sada je priveden 2.141 vojnik i 161 sudija i tužilac. Vojnici, njih 127 među kojima se nalaze pukovnici, majori, potpukovnici, kapetani, nakon što su procesuirani Odsjeku za borbu protiv terorizma u Istanbulu, predati su Palati pravde u Istanbulu.

Kazneni sud u Istanbulu je donio odluku o zadržavanju u pritvoru 127 vojnika zbog “formiranja oružane terorističke organizacije” i “članstva u oružanoj terorističkoj organizaciji”. Ostale privedene osobe nakon što budu procesuirane biće poslate nadležnim pravosudnim institucijama.

U neuspjelom pokušaju vojnog puča u petak, ubijeno je 232 ljudi.

U Turskoj su tenzije i dalje visoke, iako turska vlada navodi da je situacija u potpunosti pod kontrolom.

Turske snage bezbjednosti sprovele su danas racije u vojsci nastavljujući najavljeno "veliko čišćenje" poslije neuspjelog puča što izaziva sve veću zabrinutost međunarodne zajednice.

Vanredno stanje je proglašeno u Istanbulu, a turske vlasti su na ulice poslale više od 1.800 pripadnika specijalnih snaga, javlja državna agencija Anadolija.

Veći broj blindiranih vozila i policajaca prisutan je na ulicama Ankare, a prema navodima Frans presa, ispred zgrade suda viđen je jedan slupani automobil.

Pretres vojne baze Indžirlik

Tužioci i policija počeli su danas pretres vazdušne baze Indžirlik na jugu Turske koju koristi međšunarodna koalicija predvodjena SAD u borbi protiv Islamske države, javila je provladina novinska agencija Anadolija.

Baza koja je ključna u borbi protiv Islamske države bila je zatvorena u subotu poslije neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj.

Prema navodima Anadolije, sedam tužilaca zaduženih za vođenje istrage o propalom vojnom udaru, ušli su danas u bazu Indžirlik, uz pratnju policije.

Turski general major sa te baze već je ranije uhapšen zbog navodne uloge u puču.

Prema izvještajima medija letjelice za punjenje goriva su polijetale sa baze i omogućavale borbenim avionima F16 pučista da ostanu u vazduhu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније