Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila R.B.

23. 07. 2016. 17:15   >>  16:56

NASTAVAK "ČIŠĆENJA"

Erdoganov dekret o zatvaranju institucija

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izdao je dekret o zatvaranju 2341 institucije, među kojima su škole, dobrotvorne organizacije, sindikati i medicinski centri, nakon neuspjelog prošlonedjeljnog pokušaja vojnog udara u zemlji, piše državna novinska agencija Anadolija.

Dekret, koji je prema pisanju lokalnih medija prvi koji je donijet u skladu s ovlašćenjima u vanrednom stanju. Vremenski period u kome neka osoba može provesti u pritvoru produžen je na 30 dana.

Dekret je objavljen u službenom vladinom glasniku. Jedan vladin funkcioner je rekao da su sve institucije koje će biti zatvorene povezane s pokretom islamskog klerika Fetulaha Gulena, koji živi u Sjedinjenim Državama a kojega Erdogan okrivljuje za pokušaj vojnog udara i traži od Vašingtona njegovo izručenje. Gulen negira bilo kakvu povezanost s vojnim udarom, a SAD traži od Turske da joj dostavi dokaze kako bi razmotrila zahtjev za izručenjem.

Dekret će se sada naći u parlamentu u kojem dominira Erdoganova konzervativna Stranka pravde i razvoja (AKP). Parlament nadzire sprovođenje takvih odluka koje su usvojene u sklopu vanrednog stanja proglašenog u četvrtak naveče.

Turska je suspendovala 37.500 javnih službenika i pripadnika policije nakon pokušaja vojnog udara, a među njima je puno zaposlenih u ministarstvu obrazovanja. Ukinula je licence i za 21.000 učitelja. Ministarstvo obrazovanja je saopštilo da očekuje zatvaranje više od 600 škola.

Broj pritvorenih je premašio 10.000, a među njima je više od 7.000 vojnika, uključujući najmanje 120 generala. Poništeno je oko 11.000 pasoša u svrhu sprječavanja bijega ljudi koji su moguće povezani s pokušajem puča.

Erdogan tvrdi da je vanredno stanje potrebno kako bi se uspostavio red nakon pokušaja prevrata u kojem je poginulo 260 ljudi, prenijela je Hina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније