Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: O.Z. [ Beta ]

23. 07. 2016. 15:35 >> 15:16

NAPAD NA HAZARE

Kabul: ID odgovorna, poginula 61 osoba

Islamska država preuzela je odgovornost za današnji napad u Kabulu bombaša samoubice na veliku grupu demonstranata, pripadnika manjinskih Hazara u Avganistanu, u kojem je stradala najmanje 61 osoba i ranjeno 207 ljudi.

Rojters prenosi da je saopštenje Islamske države objavila njena novinska agencija Amak, a podatke o žrtvama zvaničnik avganistanskog Ministarstva javnog zdravlja Mohamad Ismail Kavusi koji je naveo da su mrtvi i ranjeni odvedeni u lokalne bolnice.

Agencija navodi da se na fotografijama, koje su objavljene na društvenim medijima, vide tijela na mjestu eksplozije, nedaleko od mjesta gdje je hiljade ljudi protestovalo zbog trase planiranog dalekovoda u siromašnoj provinciji Bamija, vrijednog više miliona dolara.

Prethodno je saopšteno da je najmanje 20 osoba poginulo, a oko 160 ranjeno.

"Poginulo je najmanje 20, a ranjeno 160 osoba, ali to nije konačan bilans i broj žrtava će verovatno biti veći", navodi se u saopštenju.

Portparol Ministarstva ranije je agenciji Frans pres rekao da je u bolnicu u blizini mjesta napada prebačeno "najmanje 50 mrtvih i ranjenih".

Agencija Frans pres navodi da je prije napada došlo do sukoba demonstranata i policije, koja je ranije zatvorila ulice kako bi spriječila okupljene da priđu centru Kabula.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je do eksplozije najvjerovatnije došlo "kada se bombaš samoubica raznio usred gomile okupljenih demonstranata" i da su šiitski Hazari bili meta napada.

Hazarski demonstranti okupili su se da bi od vlasti zatražili preusmjeravanje strujnog dalekovoda.

Prvobitno je bilo predviđeno da dalekovod ide kroz provinciju Bamijan u centralnom dijelu zemlje, gdje živi većina Hazara, ali je ruta promijenjena 2013. godine po naredbi tadašnje vlade.

Hazarski lideri ocijenili su taj potez vlasti diskriminatornim u odnosu na njihovu zajednicu i provinciju, koja je najsiromašnija u Avganistanu.

Posljednji samoubilački napad u Kabulu dogodio se 30. juna, a meta je bio policijski konvoj.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније