Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

24. 07. 2016. 21:30 >> 21:11

MNOGI UHAPŠENI

Raspuštena predsjednička garda

Turska je odlučila da raspusti i elitnu predsjedničku gardu pošto je skoro 300 njenih članova uhapšeno poslije prošlonedjeljnog neuspjelog vojnog puča.

Pojedini vojnici, koji su učestvovali u zauzimanju državne turske televizije TRT, tokom pokušaja puca bili su pripadnici predsjedničke garde, izjavio je za Anadoliju turski premijer Binali Jildrim.

Jildrim je rekao da je odlučeno da te jedinice više ne bude i da za njom "nema potrebe".

"Nećemo više imati predsjedničku gardu, nema svrhe ni potrebe," rekao je on televiziji "A Haber", prenio je BBC.

Predsjednička garda ima 2.500 vojnika, a najmanje 283 njena člana su pritvorena nakon puča.

Nedjelju dana poslije neuspjelog puča, u Turskoj je uhapšeno više od 13.000 ljudi, većinom vojnika, ali i policajaca, sudija, nastavnika.

Vanredno stanje, koje će trajati tri mjeseca, proglašeno je u srijedu.

Zbog toga, predsjednik i vlada mogu da zaobiđu parlament po pitanju novih zakona i da drže osumnjičene mjesec dana u pritvoru bez optužnice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније