Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio I.Š. ]

25. 07. 2016. 10:46   >>  10:27 1

NAKON BREGZITA

Hamond razmatra trgovinski sporazum s Kinom

Britanski ministar finansija Filip Hamond upozorio je da će Bregzit baciti "sjenku" na svjetsku ekonomiju, kao i da razmatra sporazum o slobodnoj trgovini između Velike Britanije i Kine.

 

 

 

Hamond je u izjavi za Skaj televiziju, na marginama samita Grupe 20 (G20) vodećih svjetskih privreda u gradu Čengdu u Kini, naveo da glasanje za izlazak Britanije iz EU "nije samo sjenka sa kojom se suočava svjetska ekonomija", već da će "neizvjesnost u vezi sa ishodom tog procesa visiti nad perspektivama globalne privrede možda i nekoliko godina".

"U isto vrijeme otvaraju nam se vrlo uzbudljive mogućnosti sa Kinom, sa Australijom, sa Indijom, i mnogim drugim zemljama", nakon što Britanija istupi iz EU, rekao je on, a prenosi agencija Frans pres.

Na pitanje novinara britanskog javnog servisa Bi-Bi-Si da li može da zamisli slobodnu trgovinu s Kinom, odgovorio je: "Definitivno mogu da zamislim takvu stvar".

"Mi već imamo strateško partnerstvo s Kinom... Kada izađemo iz EU nemam sumnje da ćemo na obje strane željeti da učvrstimo taj odnos kroz jaču strukturu na bilateralnoj osnovi", dodao je Hamond.

Ministri finansija G20 su na samitu održanom minulog vikenda, istakli da je glasanje za Bregzit pojačalo rizike za svjetsku ekonomiju i obećali da će koristiti "sva politička sredstva" za podsticanje rasta.

Kineski predsjednik Sji Đinping je izjavio prije referenduma da se nada da će Britanija ostati u 28-članoj Uniji kako bi unapređivala "produbljivanje razvoja odnosa Kine i EU".

Viši rukovodioci iz pojedinih najvećih britanskih kompanija iz sektora finansijskih usluga, uključujuci HSBC, Virdžin Mani, Londonsku berzu i Standard Lajf, putovali su sa Hamondom na ovaj skup.

Britanska premijerka Tereza Mej je takođe telefonom razgovarala sa premijerom Australije Malkolmom Turnbulom ranije ovog mjeseca o trgovinskom sporazumu sa tom zemljom.

Pored toga, kako podsjeća francuska agencija, visoki zvaničnik britanskog Forin Ofisa, Alok Šarma, bio je prošlog ponedjeljka u Indiji u svojoj prvoj posjeti od kada je imenovan.

"Britanija je otvorena za poslovanje i napredovanje na svjetskoj sceni. Želimo što je moguće snažnije odnose sa Indijom", kazao je Šarma.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније