Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

29. 07. 2016. 10:54   >>  10:37 3

SAM

Nijeme molitve pape Franja u Aušvicu

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo prošao je danas pješice, sam, nijemo kroz kapiju nekadašnjeg njemačkog nacističkog logora Aušvic na jugu Poljske, ispod ciničnog napisa "Rad oslobađa" da u molitvi bez glasa oda poštu milionima žrtava holokausta.Sam na klupici ispred jedne od baraka najvećeg logora smrti koju su podigli Hitlerovi nacisti u okupiranoj Poljskoj, papa Franjo udubljen u dugu molitvu bez riječi, pognute glave moli Boga da mu podari plač.

 

 

 

"Želio bih da posjetim Aušvic, to mjesto strahota bez govora, sa što manje ljudi, samo sa najnužijima, sam. Da uđem i molim se da mi Bog da dar plača", kazao je papa Franjo u junu, a sada je poljubio i jedan od stubova u logoru, onako kako se ljube relikvije.

Pred barakom broj 11 zvanom baraka smrti papa se pozdravio sa 12 preživjelih logoraša, Jevreja, Roma, Sinti i Poljaka i zajedno sa njima zapalio svijeću ispred Zida smrti gdje su njemački nacisti strijeljali logoraše dok još nijesu usavršili svoje monstruozno industrijsko ubijanje Jevreja u gasnim komorama.

U molitvi bez riječi i svojoj, kako su to nazvali komentatori, najglasnijoj mogućoj tišini kao nijemi krik protiv zla u čovjeku, papa Franjo zastao je i u ćeliji svetog Maksimilijana Kolbea koji je u logoru žrtvovao svoj život da spasi drugog logoraša.

Nijema molitva pape Franja odaće poštu milionima žrtava holokausta i kasnije pred Spomenikom žrtvama holokausta u drugom dijelu logora, Birkenau ispred nekadašnjih gasnih komora. Kao simbol vjere u dobro u čovjeku papa će se tu sresti i sa grupom "Pravednih među narodima svijeta", ljudima kojima je tom titulom Izrael odao poslije Drugog svjetskog rata priznanje za to što su rizikujući svoje živote spasavali Jevreje od holokausta.

Današnji treći dan petodnevne posjete pape Franja Poljskoj, povodom Svjetskih dana katoličke omladine u Krakovu, cio je posvećen bolu i patnji.

Iz zloglasnog logora Aušvic-Birkenau u kome je Hitlerova Njemačka pobila najmanje 1,1 milion ljudi, mahom Jevreja ali i Roma, Sinti, sovjetskih vojnih zarobljenika, Poljaka i pripadnika drugih naroda Evrope dok logor 27. januara 1945. godine nije oslobodila sovjetska Crvena armija, papa se vraća u Krakov gdje će posjetiti jednu dječiju bolnicu i njene pacijente.

Uveče će zajedno sa stotinama hiljada mladih katoličkih vjernika iz 187 zemalja svijeta sa svih kontinenata Krakovom proći Put Krsta po ugledu na tradicionalni Put Krsta kod Kolesuma u Rimu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније