Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R.

30. 07. 2016. 17:28   >>  17:09

EUROPOL UPOZORAVA

ID obučava djecu stranih boraca

Djeca stranih boraca, koji žive na teritoriji takozvane Islamske države (ID) u Siriji i Iraku, obučavaju se da postanu nova generacija terorista, upozorava Europol u godišnjem izvještaju o terorizmu u Evropskoj uniji.

Naročitu zabrinutost, kako se ističe, predstavljaju djeca, koja se odgajaju po pravilima te terorističke organizacije.

Britanski Indipendent navodi da se strahuje da će se broj dječaka, prisiljenih da se bore u redovima ID, povećati kako budu odrastala djeca, koja su odvedena da žive na teritoriji te organizacije ili su rođena u "džihadističkim plemenima".

Pripadnici ID, navode analitičari, svoju djecu vide kao ključnu za postizanje dugoročnog uspjeha te organizacije, a smatraju ih boljim i smrtonosnijim borcima jer su od rođenja izloženi indoktirnaciji i gubitku emocija.

ID, podsjeća Indipendent, često djecu prikazuje kao borce, bombaše samoubice i egzekutore u svojim "krvavim propagandnim video-snimcima".

"U svojim propagandnim materijalima, IS je često pokazivao da obučavaju te maloljetnike da postanu naredna generacija stranih terorističkih boraca, što bi moglo da predstavlja bezbjednosnu prijetnju u budućnosti za države članice", navodi Evropol.

Propagandne agencije ID objavile su niz video snimaka i fotografija, na kojima se vidi kako se obučavaju i indoktrinišu djeca, kao što je snimak kampa za "djecu kalifata" u blizini Rake u Siriji na kojem se vide dječaci od pet godina u ratnim opremama i sa trakama za kosu ID, dok slušaju naredbe da izvrše vojne vježbe.

Drugi propagandni materijali pokazuju dječake kako se međusobno bore i vježbaju borilačke vještine, kao i kako primaju džihadističke instrukcije od starijih pripadnika ID.

I dok se dječaci indoktrinacijom pripremaju za borbu, djevojčice se odvojeno uče da kuvaju, čiste i podržavaju svoje buduće supruge džihadiste prema tumačenju ID šerijatskog zakona.

Europol ističe da se djevojčicama još ne dozvoljava da se bore, ali da se obučavaju da odgaje svoju djecu u skladu sa ideologijom ID uz obećanje da će zauzvrat dobiti "poštovanje i naklonost" muških rođaka.

One se, prenosi Tanjug, ohrabruju da prihvate smrt svojih supruga i sinova, koji se spremaju da učestvuju u borbama i terorističkim napadima od ranog doba.

Najmanje 89 djece stranih boraca poginulo je boreći se ove godine za ID, većinom u Iraku i Siriji, pokazuju podaci izvještaja Centra za borbu protiv terorizma.

Većina njih se koristila da vozi automobile ili kamione pune eksploziva kako bi napali pozicije vojske ili druge bezbjednosne mete, dok su ostali poginuli u borbama ili u samoubilačkim napadima protiv civila.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније