Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

30. 07. 2016. 23:24 >> 23:05

VIRUS U SOFTVERU

Rusija: Sajber napad na sajtove državnih organa

Ruska obavještajna služba (FSB) saopštila je večeras da je otkrila "planirani" sajber napad namijenjen špijuniranju oko 20 organizacija, uključujući i vladine agencije i vojnu industriju.

FSB je navela da je otkrila virus u jednom softveru "koji je namijenjen sajber špijunaži u sistemima oko 20 organizacija na teritoriji Rusije".

"Mete su vladine agencije, administracija, naučne i vojne ustanove, kao i preduzeća povezana s vojnom industrijom i druge infrastrukture od ključnog značaja", navodi se u saopštenju.

"Okolnosti su ukazale da je u pitanju planirani napad", dodaje se u saopštenju.

Prema navodima FSB-a, virus je poslat kao dodatak "atačment" putem elektronske pošte i omogućava špijuniranje primaoca poruke, prisluškivanje telefonskih razgovora i uvid u razne podatke.

Otkriće sajber napada u Rusiji dolazi nekoliko dana pošto je Demokratska stranka u SAD osumnjičila Rusiju da stoji iza curenja mejlova te stranke.

Vikiliks je 22. jula, tri dana pred konvenciju Demokratske stranke u Filadelfiji, objavio više od 20.000 piratskih govornih poruka sa naloga sedam zvaničnika Demokrata, iz kojih se vidi nepovjerenje i prezir vrha stranke prema bivšem rivalu Klintonove u trci za predsjedničku nominaciju Berniju Sandersu.

Zvaničnici Demokratske stranke saopštili su sinoć da su ponovo bili meta hakerskog napada i naveli da je istraga o tome u toku, ali da su prva saznanja pokazala da je taj napad sličan prethodnom.

Izborna ekipa demokratske kandidatkinje je potom saopštila da je moguće da Rusija stoji iza tih hakerskih napada u korist republikanskog kandidata Donalda Trampa, što je Kremlj kategorično odbacio.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније