Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ (Beta) ]

11. 08. 2016. 09:56 >> 09:36
1

ČEŠKA

Muslimani na katoličkoj misi u znak solidarnosti

Preko 80 muslimana iz Češke okupilo se sinoć u crkvi Presvetog srca Isusovog u Pragu na katoličkoj misi da iskažu solidarnost sa hrišćanima i osude islamski terorizam i Islamsku državu koja zloupotrebljava religiju, a nakon mise je oko 200 muslimana i Čeha napravilo oko crkve živi lanac.

"Svaki ljudski život je svet. Plašim se da mržnja protiv napadača može da se okrene protiv nas. Bilo bi razumljivo da nam okrenete leđa ali drago nam je što ste nas podržali. Moramo zajedno da odlučno osudimo terorizam", kazala je na demonstraciji solidarnosti čeških muslimana sa žrtvama terorističkih napada u Evropi Romana Červenkova iz muslimanske nevladine organizacije Al Firdaus.

Červenkova je kazala da će zli jezici reći da muslimani nemaju šta da traže na misi u katoličkoj crkvi.

"Najmanje što možemo da učinimo za hrišćane jeste da zajedno odamo poštu svešteniku koga su ubili teroristi koji se kriju iza islama. Razumijem da se Česi plaše i zato smo tu da pokažemo da osuđujemo terorizam i da se to čuje", kazala je Červenkova.

Na svoj protest protiv islamskih terorista i Islamske države češki muslimani donijeli su transparente sa nacrtanom češkom zastavom kao simbol da poštuju Češku i njenu pravnu državu i sa porukama "Čovečnošću i bratstvom porazićemo terorizam", "Teroristi žele smrt mi želimo život" ili "Svi smo pod istim krovom", uz potpis "Muslimani u Češkoj".

Katolički sveštenik Petr Beneš, koji je služio misu, podsjetio je na apele pape Franje da hrišćanstvo ne smije da napusti svoje vrijednosti kao što su ljubav, razumijevanje, tolerancija i prihvatanje, jer će tako u stvari najlakše izgubiti svoj pravi identitet koji svi tako bučno brane.

Češki muslimani koji su htjeli da glasno osude terorizam i solidarišu se sa Evropom i žrtvama terorističkih napada imali su probleme da nađu crkvu u kojoj bi prisustvovali misi, iako je Češka katolička crkva njihovu inicijativu dobre volje pozdravila.

Na sinoćnji protest došlo je i 20 aktivista čeških ekstremističkih pokreta protiv islama s bedževima Bloka protiv islama sa precrtanom džamijom i skandirala "Mi smo ovdje kod kuće".

Češka ima malu, ali, po priznanju češkog MUP-a, dobro integrisanu, gotovo neprimjetnu zajednicu muslimana od oko 20.000 vjernika, a iako su izbjeglice u širokom luku zaobilazile Češku, zemlju je zahvatila panika od muslimanske terorističke najezde u tolikoj mjeri da su Česi policiji prijavljivali i dimničare na susjednom krovu kao izbjeglice-muslimanske teroriste.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније