Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

15. 08. 2016. 12:59 >> 12:39

SUSRET SA ŠTAJNMAJEROM

Lavrov: Najteži period s Njemačkom od ujedinjenja

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da odnosi između Rusije i Njemačke prolaze kroz najteži period od njemačkog ujedinjenja.

 

 

 

Lavrov je, naime, održao predavanje studentima Uralskog federalnog univerziteta u Jekaterinburgu, kojima se obratio i njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer koji je stigao u zvaničnu posjetu Rusiji.

Lavrov je istakao da je Njemačka "ključni partner" Rusije "ne samo u evropskim pitanjima, već i u suočavanju sa globalnim problemima, uključujući rješenja sukoba i napore na sprečavanju međunarodnog terorizma i ekstremizma", prenio je Tass.

Šef ruske diplomatije smatra da Njemačka i Rusija treba da nastave dijalog uprkos tome što sada postoje tačke oko kojih se ne slažu. Mi nijesmo prebrodili krizu u našim odnosima. Međutim, Njemačka i Rusija ne bi trebalo da se okreću jedna od druge, već da nastave dijalog", ocijenio je Lavrov.

Štajnmajer je kazao da se raduje približavanju između Rusije i Evrope u godinama koje dolaze. "Mnogi se raduju političkom približavanju između Rusije i Evrope u godinama koje dolaze. Ja sam jedan od njih", istakao je njemački ministar spoljnih poslova. Rojters je prenio navode RIA novosti da je Štajmajer Lavrovu poručio da sporazum iz Minska mora da ostane u fokusu mirovnog procesa u Ukrajini uprkos porastu napetosti na Krimu, na šta je Lavrov obećao da će Moskva ispuniti svoj dio dogovora sa Kijevom.

Tass navodi da je Lavrov ukazao na duple standarde Zapada u procjenjivanju humanitarne situacije u Siriji i Jemenu i kazao da NATO ne želi da razgovara o obnavljanju odnosa sa Rusijom, navodeći da "činjenica da je održano nekoliko sastanaka Savjeta NATO-Rusija na nivou ambasadaora ništa ne mijenja". Lavrov i Štajnmajer će danas u Jekaterinburgu razgovarati o stanju u Siriji i Ukrajini, pitanjima evrsopke bezbjednosti i borbi protiv terorizma, kao i bilateralnoj saradnji.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније