Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

27. 05. 2013. 23:55 >> 23:53

TITO,HILARI,ČAVES

Oliver Stoun: Tito je heroj naše istorije

Trostrurki oskarovac, poznati holivudski reditelj i scenarista Oliver Stoun izjavio je da se sve više divi nekadašnjem doživotnom predsjedniku SFRJ Josipu Brozu Titu koga smatra herojem naše istorije, jer je on, kako kaže, predstavljao “treći pravac” između komunizma i kapitalizma.

Stoun kaže da Sjedinjene Američke Države Titu nijesu pridavale mnogo pažnje.

“Nijesmo dovoljno dobro prepoznali raskol između Jugoslavije i Sovjeta, nijesmo prepoznali snagu neutralnosti”, naveo je Stoun prisjetivši se 1955. godine i konferencije u Bandungu gdje su bili još Sukarno, Naser i Nehru.

 

 

“Tito je bio izuzetno značajna ličnost… I bilo je zanimljivo gledati ga kako pregovara između dva svijeta”, kazao je Stoun u intervjuu za katarsku televizijsku mrežu “Aldžazira Balkans”.

Stoun kaže da jedino Tita SAD nijesu “skinule s vlasti”, a da sve druge jesu, jer Amerika ne voli neutralnost.

“Sve više se divim Titu. Očito je da su se stvari u Jugoslaviji počele raspadati nakon njegove smrti”, naveo je Stoun.

Ovaj vijetnamski veteran i čest kritičar američke politike kaže da je razočaran u aktuelnog predsjednika SAD Baraka Obamu, a bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton smatra “osornom i glupom”.

On ne krije da "veoma žali" za nedavno preminulim venecuelanskim predsjednikom Ugom Čavesom.

“Obama je pogriješio kada je 2008. godine pozvao da se okrenemo budućnosti, umjesto prošlošti. Prvo morate raščistiti s prošlošću. Trebalo je i Obama da se osvrne na prošlost umjesto što je samo nastavio doba terora, umjesto da ga je ostavio iza nas”, kaže Stoun.

Upitan da li je razočaran zbog toga, Stoun je rekao da jeste, ali u Obamu, a ne u budućnost.

Za SAD kaže da su prejake i da upravo zato uvijek ističe značaj regionalne ravnoteže poput Kine, Rusije, Turske, Brazila Venecuele…

Zato, kako kaže, ne podnosi Klintonovu, jer izjavila da su SAD napravile odličan posao vodeći svijet, pošto nakon Drugog svjetskog rata nije bilo novih svjetskih ratova.

“Eto, to je rekla. Ona je osorna i glupa. Uopšte nema svijest da je Amerika imperija i da  svaka imperija imala svoj kraj… Hilari Klinton vjeruje da su atomske bombe najbolji način za kontrolu svijeta”, naveo je Stoun.

Govoreći o Čavesu, Stoun kaže da je bio “veliki čovjek”, koji nedostaje svima koji su ga poznavali.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније