Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 05. 2013. 09:07 >> 10:43

OPOZICIJA ZADOVOLJNA

EU ukinula embargo na uvoz oružja u Siriju

Zemlje članice Evropske unije postigle su dogovor kojim su ukinule embargo na uvoz oružja u Siriju i produžile ekonomske sankcije toj zemlji. No, nijedna zemlja članica EU neće slati oružje u Siriju do 1. augusta, kako ne bi dovela u pitanje mirovnu konferenciju koja se održava u junu, a kojoj će prisustvovati i predstavnici Asadovog režima.

Nakon 12 sati pregovora u Briselu, evropski zvaničnici su saopštili da su zemlje EU postigle dogovor o ukidanju embarga na uvoz oružja pobunjenicima, ali ne i sirijskom režimu predsjednika Bašara al-Asada, prenosi Anadolija.

Prije samog dogovora, Velika Britanija i Francuska su izjavile da snažno podržavaju ukidanje embarga, dok su Austrija, Finska, Švedska i Češka u početku odbacivale takvo rješenje.

Pojedini ministri zemalja EU-a su tvrdili da je slanje oružja u Siriju protivno principima Evropske unije, koja je u svijetu prepoznata kao mirovni projekat koji sprovodi značajne aktivnosti u cilju rješavanja konflikata.

Prema postignutom sporazumu zemalja EU, svaka zemlja članica ima pravo da sama odluči da li će slati naoružanje sirijskim pobunjenicima.

Međutim, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku Ketrin Ešton istakla je da će ponovo razmotriti odluku prije 1. avgusta.

Takođe je istanuto da će zemlje članice EU preduzeti sve potrebne mjere kako ne bi došlo do zloupotrebe ukidanja embarga na uvoz oružja i kako oružje ne bi “otišlo u pogrešne ruke”. EU je naglasila da je embargo na oružje ukinut da bi se “zaštitili civili”, istakavši da oružje ne smije “pasti u pogrešne ruke”.

Ministar vanjskih poslova Švedske Karl Bilt kazao je da nije primijetio “da je ijedna zemlja EU spremna da odmah šalje oružje u Siriju”.

Britanski ministar vanjskih poslova Vilijam Hejg istakao je da je ukidanjem embarga na oružje sirijskom režimu poslana snažna poruka i naglašena podrška političkom rješenju.

Opozicija u Siriji je pozdravila odluku EU kao odluku koju su čekali mjesecima kako bi “ojačali svoju poziciju u ratu protiv sirijskog režima”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније