Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 05. 2013. 10:11 >> 10:11

NESREĆA

Troje alpinista stradalo na Himalajima

Troje alpinista, Japanka, Španac i nepalski vodič, izgubili su život na planinskom lancu Himalaja, na planini Daulagiri, saopštili su organizatori ekspedicije.

Šezdesetsedmogodišnja Japanka Čizuko Kono, 50-godišnji Španac Huanho Gara i nepalski vodič nestali su u petak dok su pokušavali da se popnu na sedmi najviši vrh na svijetu, zajedno s grupom u kojoj je bio 21 alpinist.

Španac je umro nakon što se okliznuo i slomio članak. Okolnosti smrti drugo dvoje alpinista za sada nijesu poznate.

''U petak poslijepodne, Gara se okliznuo i slomio članak. Nije mogao da hoda, izjavio je za agenciju AFP Tika Gurung, organizator ekspedicije, i precizrao da je bilo kasno i da spašavanje nije bilo moguće u tom trenutku.

''Njegov vodič Kešab Gurung je ostao sa njim cijelu noć. Helikopteri su sjutradan pokušali da mu pruže pomoć, ali je on bio na prevelikoj visini'', dodao je Tika Gurung, javlja Fena.

Japanka i njen nepalski vodič umrli su na visini od 7.700 metara.

Vodič španskog alpiniste liječi povrede u bolnici u Katmanduu.

Vrh Daulagiri (8.167) je odgovoran za brojne smrtonosne nesreće zbog opasnosti od lavina i težine uspinjanja, prema statistikama Himalayan Database.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније