Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

24. 08. 2016. 09:20   >>  09:00

OSUDA KOMŠIJA

S.Koreja ispalila balističku raketu

Sjeverna Koreja ispalila je jutros balističku raketu sa podmornice kod svoje istočne obale, što je odmah naišlo na osudu Japana, Južne Koreje i Kine.

Raketa, vjerovatno tipa KN-11, ispaljena je iz podmorničke baze nedaleko od grada Sinpo, pokazuju satelitski snimci. Preletjela je 500 kilometara i pala u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane Japana.

Ispaljena je dva dana poslije početka godišnjih združenih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD. Pjongjang, koji vježbe smatra pripremom za agresiju, zaprijetio je "preventivnim udarima".

Japanski premijer Šinzo Abe oštro je osudio probu.

"To je ozbiljna prijetnja bezbjednosti Japana, neodgovoran čin koji ne može da se toleriše", rekao je Abe, dodajući da se nije dogodilo da raketa uđe u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane.

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji izrazio je danas u Tokiju neslaganje sa nuklearnim programom Sjeverne Koreje poslije nove probe balističke rakete.

"Razgovarali smo o razvoju događaja na Korejskom poluostrvu. Kina se protivi razvoju neuklearnog programa Sjeverne Koreje i svim aktivnostima koje bi doprinijele porastu tenzija", rekao Vang Ji novinarima poslije razgovora sa japanskim i južnokorejskim zvaničnicima.

Južna Koreja je ocijenila da je cilj probe da dolije ulje na vatru i poručila da će "odlučno i žestoko odgovoriti na svaku provokaciju", navodi se u saopštenju južnokorejske vojske.

Oružane snage Južne Koreje i SAD počele su u ponedjeljak godišnju združenu vojnu vježbu poslije čega je Pjongjang zaprijetio Seulu i Vašingtonu da će ih "pretvoriti u pepeo" ukoliko bude naznaka napada na Sjevernu Koreju.

Južna Koreja i SAD su istakle da su vežbe odbrambenog karaktera i ponovile da nemaju nameru da napadnu Pjongjang.

Oko 50.000 južnokorejskih i oko 25.000 američkih vojnika učestvuje u kompjuterski simuliranim manevrima koji će trajati 12 dana.

Dvije Koreje su tehnički i dalje u ratu jer su poslije završetka Korejskog rata (1950-1953) sklopile primirje, ali ne i mirovni sporazum.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније