Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Agencije [ Objavio: O.Z. ]

24. 08. 2016. 18:47 >> 18:29

POZIVA NA STRPLJIVOST

Bajden: Proces izručenja Gulena može potrajati

Potpredsjednik SAD, Džozef Bajden, pozvao je danas turske vlasti, koje od Amerikanaca traže ekstradiciju Fetulaha Gulena zbog navodne umiješanosti u neuspjeli puč, da budu strpljive sa američkim pravosuđem.

Bajden, koji se sastao sa turskim zvaničnima u Ankari, rekao je da bi proces izručenja mogao potrajati, iako je potvrdio spremnost Vašingtona na saradnju, prenosi Tanjug.

Gulen, muslimanski sveštenik koji živi u samonametnutom izgnanstvu u Pensilvaniji, odbacuje tvrdnje Ankare, prenosi AP.

"Razumijem snažna osjećanja koja Vaša vlada i narod Turske imaju u vezi sa njim (Gulenom). Sarađivaćemo sa turskim vlastima", rekao je Bajden na zajedničkoj konferenciji za štampu sa turskim premijerom Binalijem Jildirimom,

"Naši pravni eksperti sada rade sa turskim kolegama na iznošenju i proceni materijala i dokaza neophodnih da se podnesu američkom sudu kako bi ispunili zahtjeve na osnovu našeg zakona prema sporazumu o ekstradiciji da bi izručili Gulena", dodao je on.

On je, takođe, nastojao da uvjeri Turke da SAD ne štite Gulena.

"Nemamo nikakav, nikakav, nikakav interes da štitimo bilo koga ko je naškodio nekom savezniku. Nikakav", rekao je Bajden.

On je upozorio i da američki predsjednik Barak Obama neće intervenisati u procesu ekstradicije.

"Treba da bude jasno da, prema američkom zakonu, nijedan predsjednik SAD nema ovlašćenja da izruči bilo koga, to može samo američki sud. Kad bi predsjednik to pokušao da uradi, načinio bi prekršaj koji bi mogao dovesti do njegovog smjenjivanja", istakao je Bajden.

Bajden je negirao tvrdnje da je njegova zemlja ranije znala za pokušaj državnog udara u Turskoj.

"Osuđujem pokušaj državnog udara 15. jula", rekao je potpredsjednik SAD-a.

Jildirim: Odnose Turske i SAD-a ne smije narušiti ni pokušaj puča

Turski premijer Binali Jildirim, nakon sastanka s potpredsjenikom SAD-a u Ankari, izjavio je da odnose Turske i SAD-a ne smije narušiti ni pokušaj državnog udara, niti bilo koji drugi problem,pšrenosi turska državna agencija Anadolija.

On je istakao da američka administracija ni danas, ni ubuduće ne podržava pokušaj državnog udara.

Jildirim je u vezi s izručenjem Gulena Turskoj izjavio da je Vlada SAD-a, predsjednik Barak Obama i potpredsjednik Džo Bajden, jasno poručila da ni danas a ni ubuduće ne podržavaju pokušaj državnog udara, kao i da on predstavlja napad na demokratiju.

"Vlada SAD-a, i predsjednik Obama i potpredsjednik Bajden, jasno su poručili da ni danas a ni ubuduće ne podržavaju pokušaj državnog udara, kao i da on predstavlja napad na demokratiju. To je ono što mi prihvatamo, sve ostalo su procjene između dvaju naroda. To je percepcija. Zbog toga smo danas ovdje zajedno, da promijenimo neku percepciju", rekao je Jildirim.

On je dodao da se nada da će proces oko izručenja Gulena Turskoj biti nastavljen na zdrav način, da će na taj način biti promijenjena ta negativna percepcija, te da će tako biti ojačano i prijateljstvo dvije zemlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније