Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ tanjug.rs ]

25. 08. 2016. 12:50 >> 12:31
2

OPERACIJA "ŠTIT EUFRATA"

Turska šalje još tenkova na sjever Sirije

Poslije ulaska turske vojske na sjever Sirije u cilju započinjanja operacije protiv samozvane Islamske države, još najmanje deset turskih tenkova je danas prešlo sirijsku granicu, javljaju lokalni mediji.

Ti tenkovi, koji su u Siriju ušli u srijedu ujutro, pridružiće se kontingentu od desetak turskih tenkova kako bi izvršili operaciju turske vojske nazvanu "Štit Eufrata", a čiji je cilj da se na sjeveru Sirije poraze džihadisti, kao i kurdski pobunjenici, prenijela je agencija AFP.

Viši turski zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, najavio je da će po potrebi na to područje biti poslato još tenkova.

Slanje turskih tenkova na sjever Sirije dio je operacije "Štit Eufrata", koja je ostvarila prvi uspjeh sinoć kad su sirijski pobunjenici uz pomoć turskih specijalnih snaga, tenkova i vojnih aviona uspjeli da osvoje Džarablus, jedno od posljednjih uporišta džihadista na sirijsko-turskoj granici.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Turska juče rano ujutro počela operaciju protiv ID, ali i protiv kurdske milicije na sjeveru Sirije, kako bi se trajno okončali problemi na granici, javlja AFP.

"Od 4.00 sata naše snage su počele operaciju protiv terorističkih grupa Daeš (ID) i PYD (Kurdska partija za demokratsku uniju)", rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

Turska kopnena vojska, uz podršku vazdušnih udara međunarodne koalicije, juče je pokrenula operaciju u kojoj učestvuju avioni i tenkovi, s ciljem da istjera džihadiste ID iz sirijskog pograničnog grada Džarablusa, koji se nalazi preko puta turskog grada Karkamisa, saopštila je kancelarija turskog premijera.

Operacija, pod nazivom "Štit Eufrata", počela je juče ujutro sa artiljerijskom vatrom turskih snaga na desetine ciljeva ID u okolini Džarablusa.

Turski ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala izjavio je da Turska neće dozvoliti ekstremističkim grupama da prijete zemlji, ali da smatra da prijetnja ne dolazi samo od ID, već i od drugih terorističkih organizacija, navodi Rojters.

Prema Alinim riječima, Turska je počela operaciju kako bi oslobodila Džarablus i osigurala svoju bezbjednost.

On je naveo da Turska ne može "samo da sjedi i posmatra", te da je "zakonsko pravo Turske i u njenoj je nadležnosti" da preduzme akciju.

Kako je istakao, operacija će trajati dok se ne otkloni prijetnja i ne nestane teroristička opasnost na turskoj granici.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније