Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

26. 08. 2016. 15:10 >> 14:48
1

BOLIVIJA

Zamjenika ministra rudari pretukli nasmrt

Rudari koji već više nedjelja protestuju i blokiraju autoput oteli su i nasmrt pretukli zamjenika ministra unutrašnjih poslova Bolivije dok je putovao u oblast Panduro kako bi posredovao u rešavanju sukoba oko primene zakona o rudarstvu, saopštili su danas bolivijski zvaničnici.

Ministar Karlos Romero rekao je na konferenciji za novinare da je njegov zamenik Rodolfo Iljanes "kukavički i brutalno" ubijen u četvrtak, nakon čega je njegovo tijelo zapaljeno.

"Iljanesa su nasmrt pretukli ilegalni rudari, pošto su ga prethodno oteli i vjerovatno podvrgli mučenju", rekao je ministar odbrane Rejmi Fereira za jednu lokalnu televiziju.

Fereira je dodao da su vlasti pokušale da pregovorima prinude otmičare da im predaju Iljanesovo tijelo, ali je negirao da je poslao vojsku u potragu za lešom.

On je takođe naveo da je uhapšeno između 100 i 120 osoba i da su organizatori zločina identifikovani.

Predsjednik Bolivije Evo Morales izrazio je "duboko žaljenje" zbog Iljanesovog ubistva.

Ubijeni funkcioner putovao je u oblast Panduro, 130 kilometara južno od glavnog grada La Paza, kako bi pregovarao sa lokalnim rudarima, koji od ponedjeljka blokiraju autoput.

Rudari u Boliviji traže veća prava i reformu zakona o radu i eksploataciji rudnika, kao i mogućnost da se udruže sa privatnim kompanijama i da budu uključeni u zvanične rudarske sindikate.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da je zahtjev rudara da se eksploatacija rudnika koncesijom povjeri stranim privatm kompanijama, što je suprotno bolivijskom ustavu.

Ubistvo Iljanesa uslijedilo je poslije ubistva dvojice demonstranata u sukobima sa policijom, što je, kako se vjeruje, bio neposredni povod napad.

U višednevnim protestima rudara do sada je nekoliko demonstranata ubijeno, a ranjeno je više desetina policajaca.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније