Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Anadolija, Objavio: I. P. ]

26. 08. 2016. 12:21 >> 12:01
2

NOVI MOST

Istanbul: Treći put spojili Aziju i Evropu

U Istanbulu će danas svečano biti otvoren treći most preko Bosfora "Javuz Sultan Selim", nazvan po otomanskom sultanu iz 16. vijeku, kojim će po treći put biti povezan evropski i azijski kontinent.

 

Svečanosti otvaranja mosta prisustvovaće predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, premijer Binali Jildirim, brojni turski ministri, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsjednik Sjevernpog Kipara Mustafa Akinci, bugarski premijer Bojko Borisov, zamjenik premijera Srbije Rasim Ljajić...

Riječ je o jednom od najširih mostova na svijetu, a ujedno i najdužem visećem mostu koji će imati željeznički sistem. Ukupna dužina mosta je 2,1 kilometar, širina 59 metara, visina nosećih stubova 322 metra, te raspon 1.408 metara.

Most će imati osam saobraćajnih traka i dvije tračnice.

Očekivanja su da će treći most na Bosforu uštedjeti 1,75 milijardi dolara godišnje u smislu troškova energije i uštede vremena. Za izgradnju mosta utrošeno je tri milijadre dolara. Vlada je predvidjela da će se mostom dnevno prevoziti 135.000 vozila.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније