Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: D.Ž.

28. 08. 2016. 18:47   >>  18:30 5

NJEMAČKI VICEKANCELAR

Gabrijel ne vidi Tursku u EU uskoro

Njemački vicekancelar Zigmar Gabrijel danas je izjavio da ne vidi da će Turska ući u EU tokom njegove političke karijere.

Gabrijel je istakao da EU neće biti u poziciji da primi Tursku, čak i kad bi ta zemlja sjutra ispunila sve zahtjeve i uslove za prijem, prenosi Rojters.

"S obzirom na stanje u kojem smo, mi nijesmo u poziciji čak ni da primimo grad-državu", rekao je Gabrijel, lider Socijaldemokrata (SPD), manjeg partnera u vladi Angele Merkel.

On je dodao da je jedan od logističkih problema velika populacija Turske od oko 79 miliona.

"Kako bi to funkcionisalo u EU koja  trenutno gubi jednu od svojih najvažnijih članica, koja je uzdrmana, i ne zna kako da se reorganizuje", upitao je on.

Turska je započela pregovore u prijemu u EU još 2005.

Ako bude loše sproveden Bregzit, EU propada

Ukoliko Bregzit bude loše sproveden, a druge zemlje počnu da slijede primjer Velike Britanije, Evropa će završiti u kanalizaciji, izjavio je danas  Zigmar Gabrijel.

"Bregzit je loš, ali neće naškoditi ekonomiji koliko neki neki strahuju - već je više psihološki i veliki politički problem", rekao je Gabrijel na konferenciji za novinare, navodeći da "svijet sada gleda Evropu kao nestabilan kontinent", prenosi Rojters. 

"Ako sprovedemo Bregzit na pogrešan način, naći ćemo se u velikoj nevolji", rekao je on. 

Njemački vicekancelar je dodao da je neophodno već sada obezbijediti da Britanija prilikom izlaska iz EU ne zadrži prednosti članstva, kako je drugi ne bi pratili, već da mora da preuzme i svoje odgovornosti zbog napuštanja Unije.

Parola Angele Merkel "Možemo mi to" ima granicu

Gabrijel je izjavio danas da su konzervativci predvođeni kancelarkom Angelom Merkel "potcijenili" izazov integrisanja rekordnog priliva migranata u Njemačku.

Gabrijel je vicekancelar, ministar privrede i lider Socijaldemokrata - koalicionog partnera u vladi Angele Merkel, i njeove kritike dolaze u vrijeme kampanje za republičke i regionalne  izbore u Berlinu zakazane za sljedeću godinu, navodi Rojters.

"Stalno ponavljam da je neizvodljivo da Njemačka primi milion ljudi svake godine", rekao je Gabrijel u intervjuu televiziji Cet-de-ef (ZDF).

Šef Saveznog zavoda za migraciju i izbjeglice je za današnji "Bild" procijenio da Njemačka ove godine očekuje priliv od ukupno 300.000 migranata. 

Na odvojenoj konferenciji za novinare, Gabrijel je danas rekao da "postoji gornja granica koja određuje dokle situacija može biti kontrolisana".

"Primili smo 300.000 djece školskog uzrasta, a Njemačka nije uspela da ih integriše u školski sistem, jer mi nemamo toliko nastavnika" rekao je Gabrijel i istom prilikom kritikovao slogan Angele Merkel "Možemo mi to" (Wir sćaffen das) koji je ona usvojila prošle godine na početku migrantske krize i u više navrata ga ponavljala.

Isto mišljenje dijeli Markus Zeder, član Hrišćanske socijalne unije, koji je istakao da je potrebno da se "nekoliko stotina hiljada migranata vrati nazad u roku od tri godine, prije nego što u Njemačku dovedu i svoje porodice".

(tanjug.rs)

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније