Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta/B92 [ Objavio: O.Z. ]

29. 08. 2016. 11:24   >>  11:04

NAPAD NA KRIMINOLOŠKI INSTITUT

Brisel: Požar izazvao eksploziju

Kriminološki institut u Briselu sinoć je napadnut, kada je automobil probio zaštitnu ogradu. Zgrada je bila prazna i niko nije povrijeđen u eksploziji, javlja RTL. U najnovijem izvještaju o eksploziji, navodi se da su tvrdnje o podmetnutoj bombi lažne. Najvjerovatnije je u pitanju kriminalno djelo, a ne teroristički akt, saopšteno je iz kancelarije briselskog tužilaštva.

"U pitanju je namjerno podmetanje požara u laboratoriji savezne policije", rekla je portpariolka i dodala da "eksploziv nije ni ubačen niti ranije podmetnut, već da požar izaziva eksplozije".

Prema ranijim izvještajima, jedan ili više napadača su automobilom probili ogradu oko tri sata ujutru i potom detonirali bombu nedaleko od laboratorija, što je izazvalo požar.

Još nije zvanično utvrđen uzrok eksploziju, ali portparol Protivpožarne zaštite, Pjer Mejs je rekao da "uzrok najvjerovatnije nije slučajnost", dok je tužilac odbio "da nagađa uzrok eksplozije" na Institutu za kriminologiju.

Belgijski mediji prenose da je uzrok eksplozije "automobil koji je udario u zgradu".

"Eksplozija je bila izuzetno jaka, da su porazbijani prozori u prečniku od više desetina metara", izjavi je Mejs.

Institut za kriminologiju je deo belgijskog pravosudnog sistema, a zadatak mu je da izvodi naučne analize vezane za krivične predmete i proučava sisteme funkcioniusanja zatvorskih sistema.

Belgija se nalazi na trećem nivou uzbune, od maksimalnih četiri, još od terorističkih napada na briselski aerodrom i metro u kojima je poginulo 32 ljudi.
Od tada je izvedeno i više antiterorističkih akcija, a u posljednjoj je uhapšeno 12 osoba zbog sumnje da su planirali napade u toj zemlji, prenosi RT.

Većina takvih operacije je izvedena u briselskoj četvrti Molenbek, koja je naseljena pretežno muslimanima i u medijima nazivana "islamističkim žarištem".

Prema podacima UN-a, Belgija, u kojoj živi 11 miliona ljudi, zemlja je s najvećim brojem članova Islamske države po glavi stanovnika u Evropi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније