Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

29. 08. 2016. 18:10 >> 17:51

SUSPENDOVANA PREDSJEDNICA

Dilma Rusef žrtva državnog udara?

Suspendovana predsjednica Brazila Dilma Rusef nazvala je danas pokretanje postupka svog opoziva "državnim udarom" i ocijenila ga kao "nepravedan i arbitraran".

"Dolazim da vas pogledam u oči i da izjavim da nijesam učinila ništa od onoga za šta sam nepravedno i arbitrerno optužena", rekla je Rusefova poslanicima gornjeg doma Parlamenta, Senata, koji će sjutra ili u srijedu glasati o njenom opozivu.

Ona je pokretanje postupka opoziva nazvala "državnim udarom" čiji je cilj, kako je navela, "da posredno dovede na vlast uzurpatorsku vladu" i dodala da su 2014. za nju glasala 54 miliona Brazilaca.

Rusef je pozvala senatore da glasaju protiv njenog opoziva, navodeći da tako "glasaju za demokratiju" i da je Brazil "na korak od državnog udara i institucionalnog sloma".

Mediji navode da će Rusef ipak vjerovatno biti opozvana, jer će za taj prijedlog glasati više od dvije trećine poslanika u Senatu.

Senat je u maju suspendovao Dilmu Rusef sa vlasti, a za vršioca dužnosti šefa države postavio njenog potpredsjednika Mišela Temera.

Ona je optužena za budžetske malverzacije i nezakonite knjigovodstvene radnje, kao i za protivzakonito izdavanje uredbi o uplatama vladi, bez prethodne saglasnosti Kongresa.

Rusef se tereti i za neovlašćeno korišćenje kredita državnih banaka za finansiranje programa i odlaganje njihove otplate i za lažiranje stanja u javnim finansijama.

Ukoliko suspendovana predsjednica bude opozvana, Temer će zvanično preuzeti predsjedničku funkciju i obavljati je do isteka mandata Rusefove 2018., kada će biti predsjednički i parlamentarni izbori.

Rasprava u Senatu biće nastavljena sjutra ili u srijedu, kada će se odlučivati o opozivu, za koji je potrebna većina od dvije trećine glasova, odnosno 54 od ukupno 81 glasa.

Rusefova u slučaju opoziva neće moći da obavlja javnu funkciju narednih osam godina, dok će u suprotnom povratiti svoj predsjednički mandat.

Njeni protivnici optužuju je za "najveću prevaru u istoriji zemlje", a pristalice tvrde da u njenom postupanju nije bilo "ničeg nezakonitog" i da su svi njeni prethodnici činili isto.

Brazil, najveća i najrazvijenija zemlja Južne Amerike, suočava se sa visokom stopom nezaposlenosti i budžetskim deficitom od 45 milijardi dolara, kao i s političkim i socijalnim krizama izazvanim korupcionim skandalima i masovnim otpuštanjem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније