Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 05. 2013. 19:51   >>  19:52

REAKCIJA IZRAELA

Zbog ruskih raketa Izrael nagovijestio udar na Siriju

Izraelski ministar unutrašnjih poslova Juval Stajnic izjavio je danas da protivavionski sistem S 300 koji će, kako se očekuje, Rusija isporučiti Siriji, može takođe da se koristi kao ofanzivno oružje i da obara izraelske civilne avione iznad Tel Aviva.

Ministar odbrane Izraela Moše Jaalon rekao je potom da će Izrael znati šta da radi ako Rusija to učini, što je protumačeno kao aluzija na još jedan mogući izraelski vazdušni napad na Siriju i kao prijetnja Moskvi, koja se rijetko može čuti.

Izraelske snage su od početka ove godine izvele tri vazdušna udara u Siriji. Mete udara, koje ta zemlja nije zvanično priznala, bile su, kako se vjeruje, pošiljke oružja libanskom Hezbolahu, savezniku Sirije i Irana.

 

 

Isporuka ruskih protivavionskih sistema bi mogla da ograniči sposobnost djelovanja izraelske ratne avijacije.

Zamjenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov nije rekao da li je Rusija isporučila neki od navodno četiri naručena sistema protivazdušne odbrane. On je, međutim, kazao da Rusija od sporazuma neće odustati, uprkos jakim kritikama Zapada i Izraela.

Izraelski ministar Stajnic je optužio tu zemlju da "ohrabruje podršku brutalnom režimu isporukom takvog sistema, u trenutku kada sirijski predsjednik Bašar al Asad ubija sopstvene civile".

On smatra da unaprijeđeni sistemi takođe mogu da padnu u ruke pogrešnih pobunjeničkih grupa ili do Asadovih iranskih saveznika, prenijeli su izraelski mediji. Ministar je naglasio da se Izrael još nada da će ubijediti Rusiju da suspenduje prodaju sistema S 300.

Ministar odbrane Jaalon se oglasio nakon što je Rjabkov izjavio da njegova vlada zadržava pravo da snabdije Siriju tim oružjem na osnovu dogovora iz 2010. Rjabkov je ocijenio da bi to bio stabilizujući faktor koji bi odvratio spoljnu intervenciju u Siriji.

Izrael već dugo traži da Rusija odustane od prodaje jer strahuje da će se poremetiti ravnoteža snaga u regionu i da će takvi sistemi dospjeti u ruke gerilaca Hezbolaha, protiv kojih je izraelska vojska u ljeto 2006. ratovala više od mjesec dana.

- Što se nas tiče to je prijetnja - rekao je ministar Jaalon, dodavši da u ovoj fazi ne može reći da se radi o eskalaciji.

On je napomenuo da oružje još nije na putu i izrazio nadu da ni neće biti.
- Ako bože oprosti dospije do Sirije, znaćemo šta da radimo - naglasio je Jaalon.

U međuvremenu je izraelski poslanik, vođa nacionalističke partija Izrael naš dom (Israel bejtenu), Avigdor Liberman, upozorio da Hezbolah već posjeduje oružje koje može da pogodi svaku tačku u Izraelu.

Izraelski televizijski Kanal 2 navodi da je Liberman izjavio da je u vrijeme prijetnje radikalne osovine Irana, Sirije i Hezbolaha potrebna odlučnost i izdržljivost. On se takođe osvrnuo na navodno korišćenje sirijskog hemijskog oružja, istakavši da uopšte nije pod znakom pitanja tvrdnja da ga je Asad upotrijebio protiv naoružanih pobunjenika.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније