Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: B.V.

09. 09. 2016. 08:45 >> 08:25
7

SUSJEDI U ŠOKU

Kim izveo najsnažniju nuklearnu probu

Sjeverna Koreja uspješno je danas izvela petu nuklearnu probu, najsnažniju do sada, saopštili su južnokorejski zvaničnici koji su oštro osudili novi test, uz ocjenu da je u pitanju "čin samouništenja".

 

Američke, evropske i kineske seizmološke službe registrovale su noćas podrhtavanje tla, a kako se vjeruje taj "vještački zemljotres" izazvala je peta nuklearna proba Pjongjanga.

"Naši nuklearni naučnici izveli su probu najnovije nuklearne bojeve glave, na poligonu za nuklearne testove na sjeveru zemlje", rekla je spikerka na sjevernokorejskoj televiziji. 

U izvještaju se navodi da posle probe nije registrovano radioaktivno curenje, kao ni štetne posljedice u okolini.

Južnokorejska predsjednica Park Geun Hje je saopštila da "provokacije Sjeverne Koreje ubrzavaju njeno samouništeje" i da proba svedoči o "manijačkom nesavjesnom ponašanju" sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

Američki predsjednik Barak Obama vijest o nukleranoj probi Pjongjanga primio je u predsjedničkom avionu na putu za Vašington iz Laosa, poslije čega je odvojeno razgovarao sa južnokoreskom predsjednicom i japanskim premijerom Šinzom Abeom.

Portparol američkog predsjednika rekao je da će Obama nastaviti konsultacije sa američkim saveznicima i partnerima narednih dana kako bi se "osigurale ozbiljne posljedice provokacija Sjeverne Koreje". 

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je da sjevernokorejske nuklearne probe ne mogu da se tolerišu, a japansko ministarstvo spoljnih poslova uputilo je zvanični protest Pjongjangu.

Japanske vlasti saopštile su da nadležne službe i avioni mjere radijaciju, kao i da sagledavaju posljedice koje proba ima u okolini.

Proba je izvedena na dan kada Pjongjang slavi osnivanje Demokratske Narodne Republike Koreje 9. septembra 1948.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније