Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

29. 05. 2013. 22:50 >> 22:50

HOĆE LI KO ČUTI

Ban Ki Mun: Sirija se raspada

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izjavio je da se Sirija "raspada" i zatražio međunarodnu podršku američko-ruskoj incijativi da se sirijska vlast i opozicija privole na pregovore.

Ki Mun je ocijenio da sukob u Siriji ima "duboke političke korjene", da neće biti riješen vojno, premda neke strane u sukobu i njihove pristalice iz inostranstva vjeruju da je vojno rješenje moguće.

"Sirija se raspada pred našim očima", rekao je Ban Ki Mun u poruci skupu o Siriji koji se danas održava u Teheranu.

Ban je rekao da "haos stvara plodno tlo za radikalizam i sve veće prijetnje regionalnoj stabilnosti".

Usprotivio dse ostavljanja oružja stranama u sukobu, kao i tome da organizacije, poput ekstremističkog libanskog pokreta Hezbolah, šalju svoje borce da ratuju u Siriji.

"Pozivam sve strane da iskoriste svoje uticaj da pomognu da se zaustavi dotok oružja i ubijede inostrane grupe da povuku svoje borce iz Sirije", rekao je Ban.

Evropska unija je juče ukinula embargo na isporuku oružja Siriji, što omogućava da članice Unije pošalju oružje sirijskoj opoziciji, dok će Rusija isporučiti režimu u Damasku napredni raketni sistem zemlja-vazduh "S-300" koji bi, po najavama iz Moskve, trebalo da spriječi spoljašnju intervenciju u toj zemlji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније