Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

19. 09. 2016. 10:22   >>  11:15

OD UN

Nesvrstani traže veći uticaj zemalja u razvoju

Pokret nesvrstanih je na završetku samita u Venecueli pozvao Ujedinjene nacije da omoguće više uticaja zemljama u razvoju.

 


 

Zemlje članice su apelovale na UN da Savjet bezbjednosti otvori za više država i da veću vrijednost suverenitetu novih sila, prenio je AP.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je da UN treba da budu ne samo reformisane, nego ponovo osnovane, a on se zalaže i za veću ravnopravnost svih zemalja.

"Ovaj pokret ima snagu, vođstvo i glas da odlučno pokreće tu transformaciju", rekao je Maduro, koji se često protivio sankcijama i sličnim mjerama koje smatra pokušajima miješanja u suverenitet zemalja u razvoju.Na 17. samitu Pokreta nesvrstanih na venecuelanskom ostrvu Margarita učestvovali su predstavnici 120 zemalja, među kojima i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Na samit je došlo samo oko 10 predsjednika država, znatno manje nego na ranijim okupljanjima. Među njima su bili predsjednici Zimbabvea, Irana i Palestine, kao i šefovi zemalja regiona Kube, Ekvadora i Bolivije, prenijela je Al Džazira.Prisutni zvaničnici su usvojili finalni dokument na 190 strana na kojem pozivaju na mir i saradnju, istovremeno izražavajući zabrinutost zbog situacije u samoj Venecueli i posebno svim zemljama pogođenim ratom.

Domaćin narednog samita Pokreta nesvrstanih, 2019. godine, biće Azerbejdžan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније