Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

24. 09. 2016. 14:04   >>  13:43 2

ŠTETAN PO AAMERIKU

Obama:Veto na zakon protiv Saudijske Arabije

Američki predsjednik Barak Obama stavio je veto na zakon koji bi omogućio porodicama žrtava septembarskih terorističkih napada u SAD 2001. da tuže Saudijsku Arabiju, uz ocjenu da bi takav zakon mogao da ugrozi američku bezbjednost.

 

 

 

 

 

Kongres SAD usvojio je 9. septembra zakon koji je trebalo da omogući preživjelima i porodicama poginulih u napadima na Svjetski trgovinski centar i Pentagon da traže odštetu od Saudijske Arabije. Senat je u maju usvojio sporni zakon.

Obama je u jučerašnjem saopštenju naveo da bi zakon mogao da dovede do kontratužbi protiv zvaničnika američke vlade od strane onih koji, bili oni u pravu ili ne, optužuju SAD da podržavaju terorizam.

"Duboko saosjećam s porodicama žrtava terorističkih napada od 11. septembra 2001", piše u vetu koji je Obama uputio Senatu.

Taj zakon, kako je ocijenio, šire gledano bi nanio štetu interesima SAD.

Kongres SAD će nastojati da obori veto zašta je potrebna dvotrećinska većina i u Predstavničkom domu i Senatu.

Raniji pokušaji Kongresa da preinače neki veto Baraka Obame bili su neuspješni.

Grupa 9/11 koja okuplja rodbinu žrtava napada saopštila je da je "bijesna" zbog odluke i da bi taj zakon smanjio opasnost od terorizma, iako "saudijsko lobiranje i propagandna mašina tvrde drugačije".

Administracija američkog predsjednika upozorila je i ranije da bi, ako se državljanima SAD omogući da tuže Saudijsku Arabiju, ta zemlja mogla odgovoriti kontratužbom.

Petnaest od 19 otmičara aviona kojima su izvršeni napadi bili su saudijski državljani, ali vlasti u Rijadu negiraju umiješanost.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније