Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 09. 2016. 08:15   >>  09:11 2

U 94. GODINI

Umro bivši predsjednik Izraela Šimon Peres

Bivši predsjednik Izraela, dobitnik Nobelove nagrade za mir Šimon Peres, umro je prošle noći u 94. godini, dvije nedjelje nakon što je pretrpio veliki moždani udar, javio je rano jutros izraelski list Harec.

 

 



Peres je primljen u bolnicu 13.septembra i stanje mu je od početka bilo ozbiljno ali stabilno dok se juče nije jako pogoršalo. Umro je okružen članovima svoje porodice, javljaju izraelski mediji, a njegov lični ljekar i zet Rafi Valden potvrdio je to za AFP. Peres je umro u snu u tri sata, rekao je ljekar.

Bivši predsjednik Izraela je početkom ove godine dva puta bio u bolnici zbog srčanih tegoba.Šimon Peres je bio jedan od posljednjih preživjelih osnivača modernog Izraela. Rođen je u Poljskoj kao Šimon Perski 1923. godine, a uselio se u mandatnu Palestinu sa svojom porodicom 11 godina kasnije.Odrastao je u Tel Avivu i pohađao srednju poljoprivrednu školu, a u jednom kibucu je radio kao farmer i pastir.

Dok je bio u SAD studirao je u Njujorku i na Harvardu. Bio je i premijer i predsjednik Izraela i lider izraelske Laburističke partije.

On je prvi Izraelac koji je bio predsjednik vlade i šef države.

Tokom sedam decenija duge političke karijere bio je na gotovo svim značajnim pozicijama u vladi i igrao ključnu ulogu u istoriji zemlje i kao borac i mirotvorac, podsjeća Njujork tajms.

Član Kneseta-izraelskog parlamenta bio je od 1959. godine dok 2007.nije postao predsjednik.

Ministar za apsorpciju imigranata i razvoj okupiranih teritorija postao je 1969.Godine 1993,dok je bio šef diplomatije, pomagao je u pregovorima o miru sa liderom Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Jaserom Arafatom. Naredne godine je za taj sporazum dobio Nobelovu nagradu za mir zajedno s Arafatom i tadašnjim izraelskim premijerom Jicakom Rabinom.Prije stvaranja Izraela služio je u cionističkoj, vojnoj organizaciji Hagana, pod rukovodstvom Davida Ben - Guriona koji je ubrzo postao njegov politički mentor.

Peres je kasnije radio za Ben Guriona, prvog izraelskog premijera i dao važan doprinos razvoju izraelske vojne moći, uključujući nuklearni program.Bio je potom u mnogim vladama ministar odbrane i ministar spoljnih poslova, između ostalog. Kada mu je istekao sedmogodišnji predsjednički mandat 2014. godine i dalje je bio aktivan u centru za mir koji nosi njegovo ime i zalaže se za koegzistenciju Jevreja i Arapa.

Do kraja života Peres je ostao uticajna ličnost i u Izraelu i u inostranstvu.

Ipak većim dijelom svoje političke karijere nije imao toliko uspjeha u izraelskoj politici koliko je bio cijenjen u inostranstvu, jer su ga mnogi označavali kao utopijskog sanjara. Pretrpio je čitav niz izbornih poraza kada se nadmetao na pet opštih izbora u nastojanju da postane premijer. Izgubio je četiri, podsjeća agencija Asošiejtid pres. Međutim, kada ga je parlament izabrao na ceremonijalnu funkciju predsjednika bio je voljen i duboko poštovan.

Njegovi memoari "Bitka za mir" objavljeni su 1995. godine. 

Peresova sahrana u petak, očekuje se dolazak pape Franja, Obame

Bivši predsednik Izraela Šimon Peres, koji je preminuo prošle noći, biće sahranjen na nacionalnom groblju u Jerusalimu u petak.Sahrani Peresa prisustvovaće predsjednik SAD Barak Obama, papa Franjo, kanadski premijer Džastin Trudo, Bil i Hilari Klinton, javlja izraelski list Haarec.Očekuje se dolazak i francuskog predsjednika Fransoa Olanda i državnog sekretara SAD Džona Kerija.

 

 

 

 

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova očekuje da će sahrani prisustvovati šefovi diplomatija Egipta i Jordana, dvije susjedne arapske zemlje s kojim je Izrael sklopio mir.Peresova porodica potvrdila je jutros da je Šimon Peres umro. Peresov sin Nehemija obratio se novinarima u Medicinskom centru Šeba u Tel Hašomeru u kome je Peres bio u posljednje dvije nedjelje.

"Danas se sa velikom žalošću opraštamo od našeg voljenog oca, devetog predsjednika Izraela", rekao je Peresov sin, naglasivši da je "zaostavština njegovog oca uvijek bila da se gleda u sjutra". "Mi smo privilegovani što smo bili dio njegove porodice ali danas osjećamo da čitava nacija Izraela i globalna zajednica dijeli ovaj veliki gubitak. Mi dijelimo taj bol zajedno", rekao je on.

Peresov bivši savjetnik Jona Bartal izjavio je za izraelski Kanal 10 da će kovčeg s Peresovim tijelom biti izložen u Knesetu, izraelskom parlamentu, u četvrtak prije državne sahrane, u skladu sa željama bivšeg šefa države.Izraelski premijer Benjamin Netanjahu održaće danas komemorativnu sjednicu vlade povodom Peresove smrti, prenosi agencija Asošiejtid pres. Očekuje se da će joj prisustvovati mnogi međunarodni zvaničnici.

Netanjahuov kabinet je izdao saopštenje o žalosti povodom smrti Peresa.

"Premijer Benjamin Netanjahu i njegova supruga Sara izražavaju duboku ličnu žalost zbog smrti voljenog bivšeg predsjednika Šimona Peresa", navodi se o saopštenju i najavljuje da će se ovim povodom, Netanjahu uskoro obratiti javnosti.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније