Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 09. 2016. 23:22 >> 23:02

IZBJEGLIČKA KRIZA

EU:Turskoj još 600 miliona eura

Izbjeglička kriza u Evropi nije prevazi]ena, ali je Evropska unija mnogo bolje spremna za mogući novi migrantski talas posebno ka Italiji, izjavio je danas evropski komesar nadležan za politiku imigracije Dimitris Avramopulos.

 

 

 

 

Evropska komisija je danas odobrila još 600 miliona eura za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica u Turskoj.

Avramopulos je rekao da je od ključne važnosti sprovo]enje sporazuma EU-Turska o zaustavljanju nekontrolisanog priliva ilegalnih migranata, podvukavši da u tome ima napretka.On je posebno insistirao na nužnosti da članice EU sprovedu dogovor o preraspodjeli izbjeglica iz Grčke i Italije, a rekao je i da prve rezultate daje i sporazum o vraćanju nelegalno pristiglih migranata iz Grčke u Tursku.Evropska komisija je u saopštenju o dodjeli dodatnih 600 miliona eura za izbjeglice u Turskoj podvukla da je prije svega riječ o sredstvima za zdravstvo i obrazovanje.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je da će time biti pružena pomoć za pola miliona djece među sirijskim izbjeglicama, kao i za poboljšanje zdravstvene situacije imigranata u Turskoj.

EU je u sklopu sporazuma s Turskom odlučila da ukupno tri milijarde eura ove i iduće godine obezbijedi za sirijske izbjeglice, pod uslovom da turske vlasti potpuno spriječe neometani odlazak ilegalnih migranata u Grčku i dalje u Uniju.Han je dodao da će EU raditi na tome da se s Ankarom i posredničkim UN i drugim organizacijama idućih mjeseci sklope novi sporazumi o pomoći za obrazovanje, zdravstvo, opštinsku infrastrukturu i socijalnu i ekonomsku pomoć izbjeglicama u Turskoj.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je prošle nedjelje izjavila da će EU i s Egiptom i drugim afričkim zemljama sklopiti sporazum o suzbijanju ilegalne imigracije kao s Turskom, dok je policijska agencija Unije, Europol, objavila da su Turci glavni krijumčari ilegalnih imigranata u Evropu.Europol je tako]e objelodanio da je godišnja zarada krijumčara migranata samo prošle godine bila između pet i šest milijardi dolara.

Policijska agencija EU je navela da su, poslije zatvaranja zapadnobalkanske rute za migrante, organizovane mreže kriminala pokazale izuzetnu vještinu u prilagođavanju i "uz znatno veće cijene usluga", otvorile nove puteve sa sjevera Afrike, upozorivši da brine i to što krijumčarenje migranata preko Bugarske raste.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније