Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

29. 09. 2016. 11:27 >> 11:06

MATEO RENCI

Britanija bez većih prava od drugih zemalja

Premijer Italije Mateo Renci izjavio je danas da "nije moguće" zaključiti sporazum o istupanju Velike Britanije iz EU po kojem će ta zemlja imati veća prava od drugih zemalja koje nijesu članice Unije.

 

 

 

On je u intervjuu za britansku televizijsku mrežu Bi-Bi-Si rekao da su Britanci donijeli "lošu odluku" kada su se opredijelili za Bregzit, ali da je ipak treba poštovati, jer bi se u suprotnom moglo zaključiti "da glasanje ne služi ničemu".

Na pitanje da li je moguć sporazum sa fleksibilnijim pristupom pitanju slobodnog kretanja ljudi, Renci je odgovorio da pregovori Londona i Brisela ne mogu početi prije nego što britanska vlada aktivira član 50. Lisabonskog ugovora.On je takođe upozorio da "nije moguće dati Britancima veća prava od onih koja imaju građani drugih zemalja van EU".

Renci je izrazio i žaljenje zbog toga što je bivši premijer Velike Britanije Dejvi Kameron, koji je dao ostavku poslije izglasavanja Bregzita na referendumu u junu, "iskoristio referendum za rješavanje internih problema svoje (Konzervativne) stranke".

Iako datum aktiviranja člana 50. još nije utvrđen, britanska premijerka Tereza Mej rekla je nedavno da se to neće dogoditi "prije kraja ove godine".

Britanski nezavisni "Institut za Vladu" (Institute for Government) kritikovao je danas u svojoj studiji "ćutanje" Tereze Mej o Bregzitu i pozvao je da "razjasni" svoje namjere po tom pitanju.U studiji se takođe ukazuje na opasnost od "nesporazuma" između trojice britanskih ministara zaduženih za Bregzit, šefa diplomatije Borisa Džonsona, ministra za Bregzit Dejvida Dejvisa i ministra za spoljnu trgovinu Liama Foksa, uz ocjenu da je ta "tripartitna struktura" faktor "podjela i neslaganja".

Prema navodima autora studije, pripreme za Bregzit koštaće britansku vladu 65 miliona funti, odnosno 75 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније