Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

30. 09. 2016. 09:44 >> 09:23

U JERUSALIMU

Počela sahrana Šimona Peresa

Izraelci i zvaničnici iz celog svijeta okupili su se danas u Jerusalimu na sahrani bivšeg izraelskog predsjednika Šimona Peresa.

  

 

 

Među njima su predsjednik SAD Barak Obama, palestinski predsjednik Mahmud Abas, francuski predsjednik Fransoa Oland, njemački predsednik Joakim Gauk.

Obama koji je jutros doputovao u Izrael, govoriće na ceremoniji. On je Peresa nagradio Predsjedničkom medaljom za slobodu 2012. godine.

Vjeruje da se da će to biti najveći takav skup od sahrane izraelskog premijera Jicaka Rabina, Peresovog partnera u mirovnim nastojanjima, koga je 1995. godine ubio jevrejski nacionalista, protivnik njegove politike zamjene zemlje za mir sa Palestincima.

Peres je u 94. godini u srijedu umro u bolnici kraj Tel Aviva od posljedica moždanog udara.

On je tokom sedam decenija političke karijere bio na svim važnim državnim funkcijama, dvaput je bio premijer i predsjednik Izraela od 2007. do 2014. godine.Peres je 1994. Nobelovu nagradu za mir dobio zajedno s Rabinom i palestinskim vođom Jaserom Arafatom za napore za postizanje mira na Bliskom istoku.

Od tada je mirovni proces doživio krah više puta, a Abas je uprkos tome odlučio da dođe na sahranu u znak počasti Peresovoj posvećenosti miru.Počasna Vojna garda je jutros ponijela kovčeg sa Peresovim tijelom, koji je u četvrtak bio izložen u dvorištu Parlamenta kako bi Izraelci odali posljednju poštu svom devetom predsjedniku.

Garda je pratila Peresovu porodicu do vozila i izgovorila jevrejsku molitvu "kadiš" za mrtve. Kovčeg je prenijet do groblja na Brdu Hercl gdje će Peres biti sahranjen pored bivših premijera Jicaka Rabina i Jicaka Šamira, na mjestu gdje se sahranjuju veliki izraelski lideri.

Policija je zatvorila ulice u centralnom Jerusalimu pred sahranu, a o bezbjednosti brine se 8.000 policajaca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније