Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: D.Ž. [ Izvor: Beta ]

01. 10. 2016. 14:58 >> 14:40
10

"ZA BRŽE DJELOVANJE"

NATO traži vojni šengen

Komandant vojske SAD za Evropu, general Ben Hodžis saopštio je u Varšavi da je NATO skratio vrijeme da savezničke trupe priteknu u slučaju potrebe Poljskoj, ali da je potrebno da se napravi i svojevrsni šengenski prostor za vojnike, "jer se zbog birokratije po Evropi čak i izbjeglice premještaju brže od vojnika".

"Vrijeme reakcije moglo bi još da se skrati kada bismo uspjeli da poboljšamo procedure kretanja vojnika po Evropi. Danas se od njih brže kreću izbjeglice. Mora da se stvori nešto kao šengenski prostor za vojsku", kazao je sinoć general Hodžis na konferenciji američke organizacije Džerman mašal fond i američke ambasade u Poljskoj.

General je kao primjer procedura koje bi trebalo da se osjetno uproste naveo zahtjeve njemačkih vlasti da dobije unaprijed imena svih vozača koji će učestvovati u konvojima kada se premještaju snage NATO.

"Prije nekoliko godina za slanje vojne pomoći Poljskoj bilo je potrebno 30 dana", podsjetio je američki general i kazao da bi sada zahvaljujući ubrzanom procesu odlučivanja u NATO saveznici pritekli u pomoć Poljskoj u roku od pet dana ukoliko bi joj prijetila agresija sa istoka.

General Hodžis kazao je da se planovi angažovanja vojske SAD u jačanju istočnog krila NATO neće mijenjati, bez obzira na to ko nakon Baraka Obame bude na čelu SAD.

"Te planove u Kongresu podržavaju kako republikanci tako i demokrate", rekao je Hodžis, javljaju poljski mediji.

U skladu sa odlukama samita NATO, 8. i 9. jula u Varšavi, SAD će u Poljskoj do kraja aprila razmjestiti bataljon od 800 vojnika, uz dodatne manje britanske i rumunske jedinice.

Trupe će biti razmještene kraj mjesta Suvalki na sjeveroistoku Poljske, kritične tačke u kojoj bi u slučaju napada Rusija mogla da odsiječe baltičke zemlje od saveznika u NATO.

Već u januaru i februaru na teritoriju Poljske SAD će prebaciti jednu oklopnu brigadu od 3.000 vojnika sa 450 vozila, među njima i tenkovima, čija glavnina će u Poljskoj ostati devet mjeseci.

Manje jedinice iz te brigade će putovati na vojne manevre, u Rumuniju i u baltičke zemlje, precizira poljski dnevnik Žečpospolita.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније