Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

22. 10. 2016. 23:03 >> 22:41
1

RUSI TVRDE

"Koalicija oko SAD čini ratne zločine"

Ruska vojska optužila je danas međunarodnu koaliciju predvođenu SAD da je kriva za "ratne zločine" u udarima u Iraku gdje su stradali civili kod grada Kirkuka na sjeveru zemlje.

U vazdušnom napadu čija je meta bio šiitski grad Dakuk, 50 kilometara od Kirkuka juče je stradalo 17 civila, rekli su lokalni zvaničnici za Frans pres.

U današnjem saopštenju portparol ruske vojske Igor Konašenkov osudio je vazdušne napade međunarodne koalicije u mjestu Dakuk, kod Kirkuka, u kojima je prema njemu bilo desetine mrtvih civila, uključujući žene i djecu.

On je rekao da prema informacijama kojima raspolaže ruska vojska, grupa Islamska država nije prisutna u tom gradu.

"Više puta smo primijetili da takvi smrtonosni udari... koji imaju sve znake ratnih zločina, postaju takoreći svakodnevna praksa aviona međunarodne koalicije", navodi se u saopštenju ruske vojske.

Konašenkov je rekao da su u napad uključena dva aviona koalicije predvođene SAD i da su zamijenili pogrebnu povorku za ekstremiste Islamske države.

Konašenkov je rekao da su suviše često meta koalicije vjenčanja, pogrebne povorke, bolnice, policijske stanice i humanitarni konvoji.

Gradonačelnik Dakuka Amir Kodakram rekao je da je vazdušni napad pogodio pogrebnu povorku u centru grada u petak kada je ubijeno 17 ljudi, uglavnom žena i djece i ranjeno 50. On je rekao da nije jasno ko je sproveo vazdušni napad i da se vodi istraga.

Evropska unija i francuski predsednik Fransoa Oland poslednjih dana optužili su Rusiju za "ratne zločine" zbog vazdušnih napada na sirijski grad Alep, u kojima su do uspostavljanja humanitarnog primirja u četvrtak, prema njihovim navodima, stradali brojni civili.

To primirje zvanično je završeno danas u 18.00 časova po centralnoevropskom vremenu i ruska vojska nije pomenula moguće novo produženje primirja.

Ruska vojska je navela da pažljivo prati situaciju u Iraku i da je posljednjih 24 časa registrovala 22 izlazaka aviona i dronova međunarodne koalicije, koji su izvršili 19 udara na iračku teritoriju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније