Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

23. 10. 2016. 10:19 >> 09:59

KARTER U ERLIBU

Nove borbe u Mosulu

Kurdske snage pokrenule su novu ofanzivu na irački grad Mosul, u sklopu velikog plana za oslobađanje tog grada od ekstremista Islamske države.

Ofanziva je pokrenuta rano jutros na dva fronta na sjeveroistoku Mosula, nedaleko od grada Bašika, saopštile su kurdske snage, poznatije kao pešmerge.

Američki ministar odbrane, Ešton Karter stigao je u Erbil da bi se uvjerio kako napreduju borbe protiv ID na sjeveru Iraka. Pretpostavlja se da će jedan od zadataka američkog zvaničnika biti i razmatranje uloge Turske u operaciji u Mosulu.

Pritisak ministra odbrane SAD da se dozvoli Turskoj da učestvuje u operaciji za oslobađanje iračkog grada Mosula naišao je na čvrst otpor iračkog premijera Hajdera el Abadija.

Abadi je rekao u subotu poslije sastanka sa Karterom u Bagdadu da zna da Turska želi da učestvuje u operaciji za oslobađanje Mosula od ID-a, ali da iračkim snagama ternutno nije potrebna turska pomoć.

Iračke i kurdske snage danima vode borbe u pojasu oko Mosula, suočavajući se s bombaškim napadima, snajperistima i minama pored puta.

U operaciji za oslobađanje Mosula učestvuje više od 25.000 iračkih vojnika, kao i avioni koalicije okupljene oko SAD.

Iračke snage pokrenule su veliku ofanzivu da povrate grad Mosul od Islamske države koja je zauzela taj drugi po veličini irački grad u ljeto 2014. Očekuje se da će borbe trajati nedjeljama. U Mosulu živi više od milion civila.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније