Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

24. 10. 2016. 15:05 >> 14:48

KINA

Milion zvaničnika kažnjeno zbog korupcije

Kina je kaznila više od milion zvaničnika zbog korupcije u poslednje tri godine, saopštila je danas kineska vlada.

Kako je prenio BBC, još 409 osoba za koje se navodi da su bili u bjekstvu, uhapšeno je ove godine u inostranstvu.

Ovi podaci su objavljeni uoči početka Šestog plenuma Komunističke partije Kine koji bi, prema ocjeni AFP, mogao da promijeni tok kineske istorije i učvrstiti Sji Đinpinga na vlasti.

Na sastanku u ekskluzivnom hotelu Đingsji, daleko od javnosti, okupiće se gotovo 400 najviših funkcionera partije koji će u naredna četiri dana razgovarati o promjenama u načinu upravljanja partijom s akcentom na pitanju "partijske discipline", prenosi Tanjug.

Šesti plenum se održava u trenutku kada se KP Kine, koja ima više od 88 miliona članova suočava sa periodom "tektonskih promjena".

Od dolaska na čelo partije 2012 godine, generalni sekretar Sji Đinping je pokušavao da nametne svoju volju i preuzme kontrolu nad više poluga vlasti nego što je imao ijedan lider od Mao Cečunga.

Njegova kampanja protiv korupcije srušila je organizacionu strukturu parije i naizgled neuništive bastione vlasti poput bivšeg šefa bezbjednosti Džu Jongjanka zaplašivši niže rangirane birokrate.

Sji je opisao partiju kao "magično oružje" koje se može upotrijebiti za sprovođenje reformi neophodnih da se postigne cilj "velikog podmlađivanja" kineske nacije koja se često opisuje kao "kineski san".

Međutim, pokušaji da se zauzdaju "sklerotična" državna preduzeća koja kontrolišu strateške privredne sektore i predstavljaju uporišta moćnih političara, naišla su na otpor interesnih grupa.

Na Plenumu će se, kako se očekuje, za pozicije boriti oni koji uživaju Sjievu podršku sa onima kojima smetaju kampanja protiv korupcije i eventulna buduća reforma ekonomskog sektora u državnom vlasništvu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније