Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

tanjug.rs [ Objavila R.B. ]

24. 10. 2016. 23:34 >> 23:14

PRVI PUT OD 1945.

Marinci će biti stacionirani u Norveškoj

Norveška će dozvoliti američkim trupama da budu stacionirane na njenom tlu tokom ograničenog perioda počev od 2017. godine, saopštilo je danas norveško Ministarstvo odbrane, javlja Rojters.

To će biti prvi put da će strane trupe biti stacionirane na norveškoj teritoriji otkako je okončan Drugi svjetski rat, napominje britanska agencija.

Oko 330 američkih marinaca biće stacionirano u vojnoj bazi Vernes u središnjoj Norveškoj počev od januara, navodi se u saopštenju, uz napomenu da će ta eksperimentalna akcija biti preispitana tokom godine.

"SAD su naš najvažniji saveznik i imamo bliske bilateralne odnose koje želimo da razvijemo", saopštila je ministarka odbrane Norveške Ine Eriksen Serejde.

Ona je navela da odbrana Norveške zavisi od savezničkog jačanja i da je za norvešku bezbjednost ključno da njeni saveznici steknu znanje koje je potrebno da bi operisali u toj zemlji, zajedno sa norveškim snagama.

Norveška ministarka je izrazila zabrinutost zbog ruske vojne aktivnosti od pripajanja Krima 2014, prenosi Rojters, podsjećajući da Norveška sa Rusijom dijeli granicu na Arktiku.

Odluka Ministarstva odbrane Norveške izazvala je, međutim, kritike djelova opozicije.

"Time se ne šalje dobar signal. Suočavamo se s hladnom političkom klimom koja iziskuje predvidivost Norveške", rekao je Audun Lisbaken, lider male opozicione Socijalističke lijeve partije, dodavši da bi Norveška trebalo da jača svoju nacionalnu odbranu, a ne da stremi ka nekom obliku trajnog prisustva trupa SAD.

Norveška je osnivačka članica NATO-a i bliska politička saveznica SAD, trupe Sjevernoatlantske alijanse odavno dolaze u tu nordijsku zemlju radi učešća u vojnim vježbama, ali nikada nijesu bile stacionirane na norveškoj teritoriji, zaključuje britanska agencija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније