Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R.

26. 10. 2016. 17:07 >> 16:46

SNOUDEN PORUČIO

Novinari ne mogu da pobijede tajne službe

Bivši saradnik američke Agencije za nacionalnu bezbjednost Edvard Snouden rekao je da novinari ne mogu da pobijede tajne službe u borbi za privatnost.

Kako kaže, nek se bore uz pomoć naslovnih strana novina.

"Ne možete imati smislenu slobodu medija bez privatnosti, bez privatnog prostora ne možete zaštititi svoje izvore", rekao je bivši tehničar NSA u intervjuu novinarima njemačkog lista "Zidojče cajtung" putem video-veze iz Rusije, prenosi "Jutarnji list".

Snouden je u Rusiji dobio azil nakon što je američka vlada raspisala potjernicu za njim zbog curenja povjerljivih informacija.

Iako je 2013. pokušao da upozori službene institucije na ilegalne programe prikupljanja podataka o američkim građanima, sve njegove prijave su bile ignorisane, pa je svoje otkriće podijelio sa novinarima britanskog "Gardijana" i američkog "Vašington posta".

Na pitanje kako novinari mogu da se zaštite od obavještajnih službi, odgovorio je da je borba za privatnost više političko pitanje nego tehničko.

"Šifrovanje (enkripcija) vas može zaštititi od masovnog špijuniranja, ali vas ne može spasiti kada postanete meta nadgledanja", rekao je Snouden.

U tekstu koji su objavili listovi navodi se da se "radi o ratu između sve siromašnijih novinskih redakcija i najbogatijih obavještajnih agencija svijeta, a na njihovu stranu sve češće staju i privatne kompanije".

"Američka telekomunikaciona kompanija AT&T prikuplja telefonske podatke još od 1986, a podatke s odašiljača za mobilne telefone od 2008, svoje podatke prodaje američkoj vladi uz administrativne naloge koji ne zahtijevaju potpis sudija", stoji u tekstu.

Navodi se i da "privatne kompanije proizvode i zloćudne programe, uz pomoć kojih države poput Ujedinjenih Arapskih Emirata mogu da nadgledaju svoje građane koji se zalažu za demokratiju i ljudska prava".

Intervju se održava kao dio samita Globalne mreže urednika u Minhenu, gdje su se okupili njemački, austrijski, švajcarski, rumunski i francuski novinari i medijski radnici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније