Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

28. 10. 2016. 22:57 >> 22:35
2

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU

EK potvrdila: Žene voze bolje

Žene su sa stanovišta bezbjednosti bolji vozači od muškaraca i mogu da doprinesu da se smanji broj pogibija na putevima, istakla je evropska komesarka za transport Violeta Bulc predstavljajući podatke o sektoru transporta u EU.

"Žene vozači se bolje staraju o vozilima i imaju bolje rezultate po bezbjednosti vožnje", istakla je Bulc, prenio je danas EurActiv.com.

Ipak, žene su mnogo manje zastupljene u evropskoj industriji transporta, pokazuje izvještaj o transportu u EU za 2016. u kojem su ocijenjene performanse zemalja-članica u 30 kategorija.

Ranije ove godine Komisija je kritikovala članice EU zbog blagog porasta broja pogibija na putevima 2015. godine u odnosu na 2014, a komesarka je za taj trend rekla da "zabrinjava".

Komisija je obećala da će do 2020. smanjiti broj pogibija na putevima za polovinu u odnosu na 2010, kada je u saobraćajnim nesrećama poginulo 31.400 ljudi.

EU mora da pojača napore da bi taj cilj i ostvarila iako se evropski putevi smatraju najbezbjednijim u svijetu.

U 2015. je na putevima u EU poginulo 26.000 ljudi, pokazalo je istraživanje Evropskog savjeta za bezbjednost u saobraćaju.

"Mladi vozači, posebno muškarci, nijesu opasnost samo za sebe, oni više nego vozači iz ostalih starosnih grupa predstavljaju veću opasnost i za one koji s njima putuju i za druge učesnike u saobraćaju ", navodi se u istraživanju.

Evropska komesarka Bulc je ranije ukazala na korišćenje automobila bez vozača kao na potencijalno rješenje za problem broja poginulih na putevima u EU. Međutim, takvi automobili još godinama neće moći da se kupe u EU.

Holandija je treću godinu uzastopno nabolje plasirana u izvještaju Evropske komisije o transportu u EU jer je zabilježila najbolje rezultate u 15 od 30 kategorija. Slijede Švedska, Njemačka i Austrija.

Rumunija je drugu godinu uzstopno posljednja na listi jer je za 2015. dobila niže ocjene nego 2014. godine za udio alternativnog goriva i obnovljive energije u sektoru transporta.

U Rumuniji je broj poginulih na putevima i željeznici veći od evropskog prosjeka i u 2015. je u sudarima automobila poginulo 95 ljudi na milion stanovnika, dok je prosjek EU 52 na milion.

Najviše poginulih na putevima u EU u 2015. je u Bugarskoj - 98 na milion stanovnika, a najmanje na Malti - 26 na milion.

Ni Slovenija, domovina komesarke Violete Bulc, nije se dobro plasirala na listi, i u odnosu na 2014. je pala za čak deset mjesta.

Slovenija ima jednu od najnižih stopa žena zaposlenih u sektoru transporta u EU. U toj zemlji stopa poginulih na putevima porasla od 2014. do 2015. sa 52 na 58 na milion stanovnika.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније