Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

03. 06. 2013. 12:24 >> 12:24

„ŠENZOA 10“

Kina šalje ljudsku posadu u svemir

Kina je danas najavila da će lansirati svoju svemirsku letjelicu sa ljudskom posadom sredinom ovog mjeseca, a riječ je o eksperimentalnom modulu koji je dio ambicioznog projekta za izgradnju kosmičke stanice.

 

 

Kako su javili državni mediji svemirski brod “Šenzoa 10” već je transportovan na mjesto lansiranja u pustinji Gobi, a jedan od njegovih zadataka biće povezivanje sa modulom Tjangong koji kruži svojom orbitom posljednjih mjesec dana.

Kineski astronauti izveli su prošlog juna pristajanje modulom, dok ih sada očekuje uvježbavanje neophodnih tehnoloških i logističkih vještina koje treba da omoguće duži boravak ljudske posade u orbiti.

Predstojeća misija biće peta po redu od 2003. godine kada je prvi kineski astronaut lansiran u svemir, a u okviru planova za tekuću deceniju je i slanje prve kineske posade na mjesec.

Iako Kinezi još značajno zaostaju za američkim i ruskim svemirskim programima, Pentagon je u izvještaju koji je objavljen u maju istakao da Peking povećava aktivnosti u trenutku kada konkurencija zbog krize odgađa svoje planove.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније