Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta; Objavio: I. P. ]

06. 11. 2016. 23:48 >> 23:25

NJU DELHI

Zatvaraju škole zbog zagađenja vazduha

Vlasti Nju Delhija najavile su danas niz mjera u borbi protiv ogromnog zagađenja vazduha koje je zahvatilo glavni grad Indije, uključujući trodnevno zatvaranje škola, prekid radova na gradilištima i polivanje ulica vodom da se smanji prašina.


U Nju Delhiju je juče izmjeren nivo sitnih čestica PM2,5 od preko 900 mikrograma po kubnom metru, što je i 90 puta više od nivoa koji Svjetska zdravstvena organizacija smatra bezbjednim i 15 puta više od norme indijske vlade.

Posebno visoko zagađenje za vikend uslijedilo je poslije nedjelju dana stalnog "sivog" smoga.

Glavni ministar grada Arvind Kedžrival rekao je novinarima poslije hitnog sastanka vlade da škole neće raditi tri dana i da će sva aktivnost na gradilištima biti obustavljena najmanje pet dana. On je takođe rekao da će jedna elektrana na ugalj, na obodu grada, biti zatvorena 10 dana.

Među mjerama je i desetodnevna zabrana upotrebe svih generatora struje na dizel, osim na mjestima kao što su bolnice i za prenos signala mobilne telefonije. Od četvrtka svi glavni putevi u gradu će se čistiti usisivačima jednom nedjeljno.

Ministar je rekao da, međutim, na zagađenje u Nju Delhiju u velikoj mjeri utiče paljenje slame od usjeva u susjednim državama. Prije početka zime poljoprivrednici u državama Pendžab, Harjana i Utar Pradeš počnu da pale slamu preostalu od riže da bi očistili polja za nova sađenje žitarica i drugih usjeva.

Centar za nauku i okolinu, sa sjedištem u Nju Delhiju, saopštio je da državni podaci pokazuju da je smog koji je obavio grad posljednjih nedjelju dana bio "najgori" u posljednjih 17 godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније