Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

AA [ Objavio: O.Z. ]

07. 11. 2016. 12:10 >> 16:01
1

ORTEGI NOVI MANDAT

Izbore u Nikaragvi dobio bračni par

Predsjedničke izbore u srednjoameričkoj državi Nikaragvi dobio je bračni par, i to političar DaniJel Ortega (71) kao predsjednik i njegova supruga Rosario MurilJo (65) kao potpredsjednica.

Ortegi je ovo četvrti petogodišnji mandat nakon izbora održanih jučer. Nakon više od 66 posto prebrojanog glasačkog materijala, Ortega je dobio 72 posto glasova.

Prva dama Nikaragve Rosario Muriljo osvojila je većinu glasova za mjesto potpredsjednice te zemlje.

Bračni par je u auvgustu ove godine objavio kandidaturu. Ortega, predsjednik Nacionalnog liberalnog fronta (FSLN), tada je izjavio da "niko ne može biti bolji potpredsjednik od njegove partnerke".

Ortega, socijalista i bivši gerilac, na vlast je došao 1979. godine kada je sa vlasti svrgnuo porodicu Somoza koja je vladala četiri decenije. Nekoliko godina bio je u zatvoru nakon čega je 1985. godine izabran za predsjednika.

Ta funkcija izmakla mu je na izborima 1990, 1996. i 2001. nakon čega je ponovo izabran 2006. i 2011. godine.

Za to vrijeme zemlja je ostvarila minimalan ekonomski rast, čime je zadobio povjerenje građana u Nikaragvi koja je i danas najsiromašnija zemlja američkog kontinenta.

Kako piše CNN, Ortega je 2014. iskoristio svoju moć da izvrši pritisak na zastupnike u parlamentu da izglasaju izmjene izbornog zakona koje su mu dozvolile ponovnu kandidaturu ove godine.

Njegova supruga, pjesnikinja i aktivistkinja, popularna je u Nikaragvi čije stanovništvo smatra da upravo ona "vuče konce u politici u sjeni Ortege".

Bračni par ima sedmoro djece koja "kontrolišu biznise u Nikaragvi te medijske kuće".

Jučerašnje izbore obilježilo je više incidenata. Opozicija tvrdi kako im nije dozvoljeno prisustvo na glasačkim mjestima odakle su navodno izbačeni i međunarodni posmatrači.

Opozicija Ortegu optužuje za "manipulaciju političkim sistemom te pokušaj uspostave porodične diktature".

Američki Stejt Dipartment saopštio je juče da je "ozbiljno zabrinut zbog napora Nikaragve da ograniči demokratiju u izbornom procesu".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније