Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

18. 11. 2016. 12:24 >> 12:01

ZA PREDSJEDAVANJA

Malta će ujediniti Evropu

Najavljujući prvo predsjedavanje Malte EU od kako je 2004. ušla u Uniju, zvaničnik te mediteranske zemlje ocijenio je da Unija mora da bude fleksibilna kako bi se pobrinula za različite potrebe članica i obnovila vjeru u evropski projekat.

 

 

 

 

 

Očekuje se da se za vrijeme predsjedavanja Malte EU u prvoj polovini 2017. Britanija pozove na član 50 Ugovora EU zbog otpočinjanja pregovora o izlasku iz Unije a u to vrijeme održaće se i parlamentarni izbori u Holandiji i predsjednički u Francuskoj.

Reagujući na bojazni koje osjećaju Evropljani oko nacionalnih odgovora na migracije, prioriteti predstojećeg šetomesečnog predsjedavanja Malte EU biće bezbjednost i ekonomija, rekao je predsjednik parlamentarnog odbora Malte za fondove EU i predsjedavanje EU Jan Borg (Ian).Malta će takođe 3. februara biti domaćin samita na kome će se nastaviti razgovori započeti u Bratislavi i otvoriti put za izgradnju nove vizije Unije pred 60. godišnjicu Rimskih ugovora u martu.

"Biće to novi impuls i platforma za obnovu povjerenja u projekat EU na održiv način", dodao je zvaničnik najmanje članice EU, prenio je danas Euraktiv Srbija.

Isto je poslije sastanka sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom rekao i premijer Malte Džozef Muskat (Joseph Muscat). On je istakao da za njegovu vladu predsjedavanje EU ne nosi nikakvu iluziju veličanstvenosti već će biti usmjereno na stvari koje treba da se urade i na to da se osigura da Evropa napreduje."Mi smo prirodno graditelji mostova i želimo da radimo na kompromisima koji će nam omogućiti da idemo u budućnost", kazao je Muskat dodajući da teme EU u prvih šest mjeseci 2017. neće biti samo Bregzit i migracije.

"Mnogo je posla koji treba da uradimo da unaprijedimo život naših ljudi.Moramo da budemo razumljiviji ljudima, bez obzira gdje su, od Viljnusa do Valete", dodao je Muskat.Borg je uvjeren da je deficit kredibiliteta EU među njenim građanima često rezultat deficita kod sprovođenja odluka."Moramo da imamo hrabrosti za preispitivanje i reforme kada je to potrebno i uklonimo ili unaprijedimo ustaljene koncepte i razmišljanje", dodao je Borg odbacujući istovremeno mogućnost kompletnog redizajna Evrope.

Borg misli da bi izmjena sporazuma za čije su postizanje bile potrebne godine predstavljala "rasipanje energije" koja može bolje da se upotrijebi na fundamentalna pitanja.

Ekonomska kriza, Bregzit, migracije, bezbjednost i terorizam "povrijedili" su evropski projekat, rekao je Borg i dodao da krize "ne treba da osujete EU da nastavi sa evropskom agendom i projektom, već da otvore nove mogućnosti za izgradnju snažnije, više konkurentne i socijalne Evrope".Uz socijalnu uključenost, migracije, bezbjednost, pomorsku politiku i jedinstveno tržište, ta zemlja sa manje od pola miliona stanovnika planira da se fokusira i na politiku susjedstva.Kada je riječ o Bregzitu, predsjednik parlamentarnog odbora Malte poslao je Londonu poruku da se četiri slobode EU ne mogu odvajati jedna od druge."Moramo da imamo pragmatičan pristup pregovorima (sa Britanijom) koji će voditi poštenim, jasnim, brzim rješenjima", istakao je Borg.

Junker je poslije sastanka sa premijerom Malte sredinom nedjelje u Briselu rekao da je uvjeren da će predsedavanje te zemlje EU biti uspješno jer ta mala zemlja neće stavljati domaće probleme na vrh agende. On je rekao i da se ne nada rezultatu, već da ga očekuje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније